De Rangers zijn benieuwd wat ze vandaag in de natuur zullen vinden en wat ze zullen proeven. De begeleiders assisteren als juf, meester, gids en kok.
Natuur. Natuur? Zo natuurlijk is het niet…
Astrid begint met een presentatie over het eten uit de natuur. Wat noemen we eigenlijk natuur? De getoonde foto’s geven de Rangers direct stof tot nadenken. Ze vinden kassen geen natuur, een aardbeienbed buiten geeft reden tot discussie. Het is kunstmatig maar het komt al dichter in de buurt. Ze hebben goede argumenten. Eigenlijk blijkt iedereen het moeilijk te vinden om te bepalen wat nu precies natuur is. Wel zijn we het erover eens dat alle voedsel oorspronkelijk afkomstig is uit de natuur. Het dichtst bij komt nog dat het een stuk land is dat niet door mensen wordt bewerkt voor productie.
Voedsel om te leven
Astrid vertelt over de stoffen die we nodig hebben om te leven, gezond te blijven en te groeien. Energie, bouwstoffen en hulpstoffen. We bekijken een foto waar in een cirkel de schijf van vijf staat. Daarna zien we er de plaatjes bij van allerlei bekende dingen die we dagelijks eten. Bij koolhydraten staan aardappels en rijst, ze geven energie. Vitaminen zitten in groente en fruit. Vis, vlees en soja bevatten de nodige eiwitten: de bouwstoffen voor je spieren, en vetten.
Nou, wij mensen eten wel gevarieerd. Sommige dieren, zo zien we op de volgende plaat, eten voornamelijk andere dieren: zij zijn carnivoor. Andere hebben veel planten op hun menu staan, we noemen ze herbivoor. En de mens? Die kan van alles wel wat eten en noemen we daarom omnivoor.
Verzamelaars en Jagers
En of dat nog niet genoeg is, maken we van wat er in de natuur groeit, ook nog eens allerlei nieuwe producten. Denk eens aan stroop uit suikerbieten, brood van granen, jam van fruit. En zo nog veel meer, bedenk jij er ook nog maar een paar.
Vroeger was het gewoon om zelf vruchten, kruiden en noten in de natuur te verzamelen. Nu doen we dat haast niet meer, we kopen bijna alles in de winkel. Ook dieren ving men zelf. Op het stilleven in het museum zie je een ree, patrijs, zwijn en kreeft. Ga maar eens een keer kijken in de vakantie. Op oude schilderijen zie je welke groenten en kruiden men vroeger op de markt verkocht. Fruit, asperges, artisjokken en zuring, noten en nog veel meer. Kijk maar eens wat je ervan herkent.
Niet alles is eetbaar
Dieren weten precies wat ze eten. Zij eten altijd uit de natuur! Een paar voorbeelden. De mol maalt wormen, een egel smult van slakken, de merel plukt een bes en de torenvalk verschalkt een muis. En de gans? En de gaai en de leeuw? Wat eten zij? Als je je ogen dicht doet en je ziet de foto weer voor je, kun je je misschien nog meer voorbeelden herinneren.
Op foto‘s zien we planten die we straks gaan zoeken, ze zijn dan ook eetbaar. Soms kun je het blad eten, van andere planten zijn de bloemen eetbaar, of soms zelfs de wortel. Toch is het goed om te weten dat er ook zaken zijn die je beter niet kunt eten, of niet moet aanraken. Het gaat dan om giftige planten, zoals de boterbloem, berenklauw en Jacobskruiskruid. Eet dus nooit iets als je niet precies weet wat het is!
Plukwandeling
In twee groepen gaan de Rangers naar buiten om eetbare planten en vruchten te verzamelen. Het regent een beetje maar het ruikt lekker buiten. Met zo veel kinderen vinden we al gauw verschillende eetbare zaken. Blaadjes, vruchtjes en kruiden gaan zorgvuldig in het mandje. Blad van de paardebloem en brandnetel, kleefkruid, teunisbloem, de kopjes van kamille en madelief. Appel, Japanse wijnbes, weegbree, witte dovenetel, witte en rode klaver en kruisbes, aalbes en blauwe bes. De zeven kinderen van de middaggroep vinden met de zoekkaart erbij ook smeerwortel en hondsdraf.
Langs de parkeerplaats groeien rozenbottels, appels en peren. De notenboom hangt al vol walnoten. Ze zitten in een dikke groene bolster en moeten nog verder rijpen. Bij de hazelnootstruiken moet je goed speuren, de hazelnoten in hun knalgroene jasje hangen verstopt onder de bladeren. De moerbeiboom draagt een enkel vruchtje, ze zijn bleekroze en nog niet rijp.
In de achtertuin van het Trefpunt wijst Ina M. al de kruiden aan die we kunnen plukken. Ze vertelt waar je het voor kunt gebruiken en laat ons ruiken door de blaadjes te kneuzen of door je hand te rollen. Rozemarijn, lavendel, tijm en laurier, lekker voor de mens maar ook insecten komen op de bloemen af.
Creatief kokkerellen
Alessia en Sebastian gaan eerst alles heel goed wassen. Sidney en Tessel maken er een lekkere salade van. Ze hebben er duidelijk kaas van gegeten want het zijn prima koks. Met wat zevenblad, lavas en munt geven ze de salade een heerlijke smaak. De middagkoks Hidde en Merel zijn creatief met het besmeren van de taart met zelfgemaakte bramenjam. Louise roert in de brandnetelsoep, ze ruikt goed, ik krijg trek. In de keuken is iedereen druk in de weer en al gauw staan de tafels vol kleurige bordjes en schalen. David en Ruben zitten te chillen en wachten af.
Picknick proeverij
‘s Morgens wordt de brandnetelsoep bekroond met zes punten en zelfs één negen. De nootjes en knabbels zijn ook erg in trek en scoren hoog. Als Carlo zegt dat er ook poeder van gedroogde insecten in vermengd zit, kijken sommige Rangers wat ernstig. Nu hebben we van Astrid gehoord dat er veel eiwitten in de insecten zitten en ze smaken gewoon lekker, samen met de nootjes.
Bij de gemengde salade smullen we van toastjes met tapenade. Met een glaasje vlierbloesemsap is het een echte proeverij.
’s Middags zie ik aandachtige gezichtjes die van de salade proeven. Kaatje en haar broer vinden de soep lekker en geven er grif een tien voor. Maar een ander meisje lust de soep niet en geeft een nul. Smaken verschillen, de kruisbes blijkt wat zuur. Dan de toastjes met honing: die zijn zo op!
Ach, het is even wennen, brandnetelsoep of groentesoep. Maar als je er over nadenkt, waar komt de groente dan vandaan? Die komt ook uit de natuur. In ieder geval kunnen we door er zo over te leren, begrijpen dat er veel meer eetbaar is dan er bij de groenteboer te koop is.
De kippen van Louise hebben op hun manier meegedaan, ei-genwijs dus, ze hebben voor iedereen een ei gelegd. Samen met wat aalbessen en een noot krijgt ieder kind dat in een mooi bakje mee naar huis.
Het was met recht een lekkere dag.
Applaus voor: Astrid, Carlo, Ina M., Louise, Renée, Willem, Yvonne en Ina G.
Allemaal een fijne vakantie en tot ziens op 14 september!
Verslag: Ina Geenen