Op zaterdag 19 september hebben 34 Smulpapen een leuke speurtocht gemaakt en aan het eind van de natuurwandeling genoten van een uitgebreide proeverij. Het onderwerp was dit keer ‘De natuur om van te smullen’.

Via een PowerPoint presentatie hebben we een aantal eetbare, wilde planten laten zien en ook enkele voorbeelden van vruchten uit de natuur, zoals Bramen, Hazelnoten en Vlierbessen. Ook de paddenstoelen hebben we besproken; conclusie: neem geen risico en geniet van Champignons en Cantharellen uit de winkel.

Zoekkaart

De kinderen kregen een loepje, een spiegeltje en een zoekkaart mee. Natuurlijk was de speurtocht met een aantal te zoeken wilde planten en vruchten het belangrijkste van vandaag. Mochten we paddenstoelen vinden dan is een spiegeltje leuk om de onderkant van de hoed te bekijken. Een loepje komt altijd wel ergens voor van pas.

Foto: Gert Jansen

De speurtocht naar eetbare planten en vruchten werd door iedereen goed en enthousiast uitgevoerd. Als onze Rangers bijvoorbeeld Kamille hadden ontdekt, dan moesten ze dit laten zien aan onze jury; bij goedkeuring werd dit onderdeel afgetekend. Hondsdraf was lastig, want dat bloeit nu niet. Je kunt het dan wel herkennen aan de vorm van de bladeren.

Zaad van de Klaproos; foto: Gert Jansen

Voor de eikels moesten ze dwars door de Brandnetels en over een verraderlijk slootje: dat is natuurlijk best spannend. Eén van de kids had een eikel gevonden met ‘iets raars’ eraan vast. We konden de Rangers vertellen dat dit een ‘Gal’ van een Galwesp is. Dit insect legt een eitje tussen een eikel en het eikelhoedje. De Zomereik kapselt het eitje helemaal in. En dat is nou net de bedoeling van de Galwesp. Het eitje en later het larfje worden mooi beschermd en de woekering dient als voedsel. Zo werkt het eigenlijk bij heel veel soorten gallen. ‘Onze’ gal is een zogenaamde Knoppergal. De bekendste gal is het mooie, ronde galappeltje op een eikenblad. Aan het eind van de speurtocht hebben we ervoor gezorgd dat alle Rangers alles ‘van de kaart’ gevonden hadden.

Foto: Gert Jansen

Onderweg stak met een slakkengangetje de grote Wegslak over. Mooi was de oranje rand onderaan te zien evenals het ademgat. We hebben de ogen op steeltjes en de kortere tastsprieten goed bekeken. Ook de Regenworm is door de Rangers aandachtig bestudeerd. Het lijf lijkt net een hele serie ringen. We hebben op de verdikking (het zadel) gewezen en er wat over verteld. Eén van de Rangers: ‘Als je een worm doormidden breekt dan heb je er twee’…. maar dat is niet waar. Als bijvoorbeeld een Mol een stukje van het achterlijf afbijt, dan kan dat weer aangroeien. Maar smikkelt ‘Momfer’ de kop op dan is het einde Regenworm.

Foto: Gert Jansen

Vandaag hebben we 2 soorten Wantsen gezien. Een Wants is een insect en lijkt – een beetje – op een kever, alleen platter. Bij ons TREFPUNT zagen we een bruine Zuringwants en onderweg een groene Groene Stinkwants. Als ze bang zijn dan laten ze een stinkende vloeistof achter. Ze kunnen goed vliegen. Ze hebben een zuigsnuit, waarmee ze plantensap opzuigen of een prooi leegzuigen. Ik heb begrepen, dat de Bedwants niet zo’n leuk beestje in je slaapkamer is. Naast deze 3 Wantsen komen er nog 103 andere soorten in Nederland voor. Regelmatig zagen we (geaderde/kleine?) Koolwitjes fladderen. Een Paardenbijter, dat is een mooie libel, bleef op een takje heerlijk in het zonnetje zitten.

Foto: Gert Jansen

Vlakbij ons ‘slootje’ sprongen de kikkertjes en de padjes snel de plons in. Deze diertjes zijn bij kinderen toch wel heel populair. Maar ook bij de blauwe Reiger, die onderweg stond te vissen. Een Ranger vond een jonge salamander. De Meerkoet en het Waterhoentje hebben we mooi met elkaar kunnen vergelijken. Eén van de Rangers had de IJsvogel gezien: ‘Hij was echt blauw op z’n rug’. Als dat zo was, dan zijn wij allemaal natuurlijk stikjaloers.

Terug bij ons TREFPUNT had de catering – Margriet en Marjan – al van alles klaargezet. Na de gebruikelijke limonade was er een uitgebreide proeverij. Wat dacht u van: Brandnetelsoep, Walnotenkoekjes, Hazelnootkoekjes, toastjes met Bramenjam en Honing en een heerlijke Bramencake. Ook de ophaalploeg mocht mee proeven: de bofferds! Het was weer een leuke, gezellige en dit keer een lekkere kinderexcursie. Rond deze kinderactiviteit waren 14 mensen betrokken: bedankt voor jullie bijgedragen steentje.

Op zaterdag 31 oktober gaan we vooral zoeken naar Paddenstoelen: tot dan!

Verslag: Gert Jansen

Foto: Ketura Haveman