Vlakbij de dagrecreatie bij de Mollenplaats verzamelden zich ’s middags 19 Rangers en de (bege)leiding. Het is nog steeds zomers warm; welke bodemdiertjes hebben zich nog niet compleet ingegraven?
Samen het spannende muggenbos in! © Elianne Hulst
Bewapend met allerlei bakjes, loepjes/loeppotjes en zoekkaarten trekken we het schaduwrijke bos in. In het vrij donkere bos zie je overal wilde planten met kleine witte bloemetjes namelijk heksenkruid! Heksen maakten hier een bijzonder zalfje van en smeerden dat dan op je voorhoofd of onder je oksel, zodat je precies deed wat zij wilden. En dan ook nog op zoek naar allerlei griezelbeestjes: bbbrrrrrrrr spannend hoor!
Instructie vooraf © Elianne Hulst
We kregen een tip om ook enkele afwasteiltjes mee te nemen. Daar leg je dan een vermolmd stuk hout in en slopen maar! Snelle Jelles zoals de duizendpoot en de zwarte schorskever kunnen dan niet direct ontsnappen. Het krioelt in de grond van de pissebedden. Ook zij vluchten zo snel mogelijk; sommigen rollen zich op (oproller is de naam). Ze worden dan mooi beschermd door hun pantser. Iedere Ranger heeft er wel een aantal in het loeppotje gehad.
Op zoek naar bodemdiertjes © Elianne Hulst
Op zoek naar bodemdiertjes © Gert Jansen
We zagen een spin met een opmerkelijk witte ‘extra’ buik. Het bleek een bolletje met eitjes te zijn, dat door moederspin ingewikkeld was in spinnendraad en dat zij met zich meedraagt tot de spinnetjes uit hun ei komen. Overigens doen lang niet alle soorten spinnen dit.
Waar ook alle kinderen mee te maken hebben gehad is de mug(genbeet). Regelmatig hoorde je allerlei kreten; ‘het houdt je wel scherp!’. Alleen de vrouwtjes steken. Uit het bloed van mens of dier halen ze de eiwitten, die ze nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes. Niet iedereen is ‘bloeddonor’. Je lichaamsgeur bepaalt onder andere of je in trek bent of niet. Als mevrouw-mug je prikt, dan spuit ze eerst een beetje vloeistof in je huid, zodat het bloed niet gelijk stolt. Dat goedje zorgt ervoor dat zo’n muggenbult zo irritant jeukt.
Padje – wat een schitterende camouflage! © Elianne Hulst
Geen kikkers (en ook geen Pokémon) gevonden; wel een padje. Wat hebben ze een mooie schutkleur als ze zich niet bewegen (camouflage).
Mooi hoor zo’n duizendpoot. Dit mini-slangetje bestaat uit allemaal stukjes (ringen) en elk segment heeft 1 paar pootjes. Veel duizendpoten hebben 15 lijfdeeltjes (dus 30 in plaats van 1000 pootjes). De kop van een duizendpoot draagt twee grote en duidelijk zichtbare sprieten, die ze gebruiken om te voelen.
Regenwormen hebben ook een groot aantal ringen. Steek een riek (een soort schep met 3/4 tanden) in de grond en timmer met je handen op de steel. Wie het eerst een worm uit de grond ziet komen, roept ‘Bingo!’. Zo’n vluchtende regenworm kun je mooi in- en uitschuifbaar zien bewegen. De voor- en achterkant zijn dan ook duidelijk; let eens op de verdikking op z’n zachte lijf (de ring). Onder een bruggetje zaten er heel wat heerlijk aan te modderen.
Naaktslakken waren er vrij makkelijk te vinden. ‘De mooiste vind je natuurlijk onder een bruggetje lekker in de blubber’, volgens Jochem. Zo’n actieve slak is prachtig te bekijken: de bovenste sprieten met knopjes zijn de ogen en met de onderste 2 sprieten kunnen ze voelen. Mooi is door een doorzichtig plastic bakje de voetzool te zien. Eigenlijk glijdt een slak steeds over zelf aangemaakt slijm. Via een gladde route omhoog wordt wat meer ‘plak’ gebruikt.
Het leek ons een goed idee om ergens buiten het muggenbos wat te gaan drinken. We hadden deze ronde 2 soorten dranken: bosvruchtenlimo en gewoon water.
Koele stapstenen in de Speelpolder © Elianne Hulst
Het was vandaag net een (natuur)schoolreisje: eerst iets educatiefs en daarna een pretpark. Vlakbij is een splinternieuwe Speelpolder aangelegd. Vooral het water lokte. De stapstenen werden voorzichtig verkend; meestal al met blote voeten. Met laarzen kan ook, maar die liepen toch wel snel vol. Na wat misstappen veranderde het ondiepe water voor sommigen algauw in een zwembad. Moet lukken, want ieder diploma heeft het onderdeel ‘gekleed zwemmen’. Iedereen genoot van deze zeer welkome verkoeling. Het vervoer naar huis viel niet onder onze verantwoording. De fiets was iets simpeler dan de auto.
De volgende natuurronde met onze Rangers is op zaterdag 27 augustus. Jullie zijn dan net weer een weekje op school (in je nieuwe groep). Geniet nog enkele weken van je vakantie.
Verslag: Gert Jansen en Ketura Haveman