Zaterdag 16 maart was er weer een Ranger bijeenkomst. Het thema was ‘Afval in de natuur’, of ‘natuurlijk afval’ of ‘afvallen in de natuur’. Ik weet het eigenlijk niet zo precies.
Groepsfoto Rangers – Afval in de natuur © Louise
Maar gelukkig had Astrid een duidelijke PowerPointpresentatie gemaakt. Met het verhaal wat ze erbij vertelde werd het wel duidelijk. Maar het is wel lastig hoor.
De zon levert bijvoorbeeld heel veel energie aan de aarde. Die energie hebben we nodig om te leven. Bomen en planten nemen CO2 op en staan dat ook weer af als we hout verbranden of als het hout in de natuur gaat rotten. Schimmels en kriebelbeestjes helpen daarbij. Maar omdat wij als mensen elektriciteit nodig hebben en ons eten in plastic verpakkingen willen bewaren, komt er meer en meer CO2 vrij. We verbranden kolen en olie. Eigenlijk te veel. En daar proberen veel mensen gelukkig iets aan te doen. Bijvoorbeeld door te bedenken dat afval pas afval is als je het niet meer gebruikt. Dus als je het weer sorteert en teruggeeft aan de gemeente, maken ze van onze gebruikte dingen weer grondstoffen om nieuwe dingen te maken. Papier is daar een goed voorbeeld van. Maar ook blik en aluminium en sommige soorten plastic.
En het is heel belangrijk om bij het kopen van sommige dingen op te letten of het niet zonder plastic kan. Neem een eigen tas mee naar de winkel om daar je boodschappen in te vervoeren. Geen plastic tasje vragen. Of zoals de Rangers sinds kort doen, geen limonade meer drinken uit wegwerpbekertjes maar uit bekers die we afwassen na gebruik. Zo helpen we allemaal de uitstoot van CO2 zo laag mogelijk te houden.
Astrid legde dit uit en veel Rangers wisten op de vragen van Astrid een goed antwoord te geven. Maar het is altijd goed om het verhaal nog een keer te horen. Het is best ingewikkeld en hoe vaker je er over praat, hoe beter het is.
Na deze uitleg gingen we naar buiten. Het stormde en regende de hele week maar nu was het gelukkig droog. Elke Ranger kreeg een vuilknijper (beschikbaar gesteld door de gemeente Lansingerland), werkhandschoenen en een geel hesje (ter beschikking gesteld door “Supporter van Schoon”) en na 15 meter was het eerste blikje al gevangen.
Afval verzamelen © Ben
Het is onbegrijpelijk wat de mensen allemaal weggooien langs de weg. Ik snap nog steeds niet waarom je wel een vol blikje drinken mee kan nemen naar buiten, maar het lege blikje niet in de vuilbak kan gooien. Na een wandeling van 1 uur hadden we ongeveer 35 kg vuil en een grote vissersparaplu gevangen. Anne wilde een fles uit de sloot voor het Trefpunt pakken, maar haar arm met knijper was te kort. Met Carlo als tegengewicht lukte het Anne de fles te pakken. Ook weer opgelost. Terug in Het Trefpunt wachtte de limonade.
Tirza – een quiz © Ben
Tirza had een mooie PowerPointquiz gemaakt over afval, afvalscheiding en vragen waarbij we met een bordje A, B of C het goede antwoord moesten geven.
Toen Astrid een zak (schoon) afval op de grond kieperde, moesten we het sorteren op soort. Metaal, papier enz.
Afval sorteren © Carlo
Tenslotte hadden we nog een estafette race. Met onze vuilknijper moesten we als team zo snel mogelijk 3 golfballetjes oppakken en aan de andere kant van de zaal in een bak gooien. Als volleerde vuilpakkers was dit natuurlijk appeltje, eitje.
Golfballen © Ben
Na afloop ontving iedereen een vuilprik diploma en een rugtas met het logo van ‘Supporter van Schoon’. Handig voor een wandeltocht om je lege blikje of snoeppapiertjes in te doen. En je laat zien dat jij ook fan bent van een schoon Nederland.
Tenslotte namen we afscheid van Tirza. Na 4 maanden stage bij de Rangers gaat ze een verslag maken en weer verder met haar studie. Hartelijk dank voor je hulp en inzet en veel succes.
N.B. Oh ja. Tijdens het afval rapen in de natuur zijn we natuurlijk ook afgevallen. We hebben heel wat kilo’s geraapt in een uur tijd.
Astrid, Ben, Louise, Hans en Tirza, bedankt voor het verzorgen van deze dag.
De volgende Rangerdag is zaterdag 13 april. Dan gaan we vogels kijken. Hopelijk tot dan.

Groet Carlo