Een grijze, winderige ochtend in februari, soms een spat regen, toch staan er weer 25 enthousiastelingen klaar voor de publiekswandeling in de Bleiswijkse Zoom. Het ligt net achter de bebouwing, sommigen komen gewoon te voet naar de afgesproken plaats.

Bleiswijkse Zoom

Onder leiding van vogelkenners Maurice van Veen en Rien van der Vorm, beide met veel ervaring in het gebied, lopen we rond de waterpartijen en een stuk Rotte. Het natuur- en recreatiegebied is zo’n 40 jaar geleden aangelegd. Sindsdien zijn de ideeën over het beheer van zo’n gebied veranderd. Bos wordt nu uitgedund, waarbij het goed is wat oude bomen te laten staan, om zo de variatie er in te hebben. Volgens Rien bij voorkeur in groepjes, zodat ze letterlijk steun aan elkaar hebben.

Voorheen deed Rien dat maar tegenwoordig onderzoekt Maurice het gebied een aantal keren per jaar nauwkeurig op vogelstand. Heel wat kleine broedvogels die in zuidelijke streken overwinteren weten hun weg naar dit stukje natuur te vinden. Het wachten is weer op de fitis, de tjiftjaf en de zwartkop. Soms worden bijzonderheden aangetroffen, zoals de appelvink en de Orpheus’ spotvogel. De laatste trok bekijks van vogelaars uit het hele land. Onderweg zien we diverse watervogels, o.a. een mooi paartje krooneend en dodaars. Voor kauwen uit de hele omgeving is de Bleiswijkse Zoom een slaapplaats, er vliegen er nu ook nog heel wat. Hoewel ik er vast een aantal mis komen we verder de volgende tegen: grote bonte specht, groene specht, zanglijster, putter, staartmees, koolmees, houtduif en halsbandparkiet. In totaal met gemak 20 verschillende vogelsoorten in twee uurtjes tijd.

Er is vanuit Rotta veel contact met Staatsbosbeheer over het gebied, en inmiddels worden heel precieze plannen gemaakt over het kappen en maaien. In de rietlanden en -landjes is er nu een selectief maaibeleid, er blijft jaar om jaar genoeg staan om de talrijke rietvogels die hier hun foerageer- en nestplaats vinden onderdak te bieden. Bijvoorbeeld snor, rietgors, blauwborst en kleine karekiet kunnen tot de vaste (zomer)bewoners gerekend worden.

Grote ereprijs

 

Maarts viooltje

We speuren naar bloeiend speenkruid, maar daarvoor is het kennelijk nog te vroeg. Wel zien we herderstasje, klein hoefblad en grote ereprijs in bloei, en uiteraard het madeliefje. Tussen de bomen maarts viooltje en sneeuwklokjes, die er vermoedelijk als stinzenplanten zijn gepoot. Op een wat onverwachte plek treffen we een forse pol zegge aan, een beetje raadselachtig hoe die daar gekomen is. We houden het op hangende zegge, wat door de app ObsIdentify wordt bevestigd.

Hangende zegge

De gidsen raden aan om in het voorjaar hetzelfde rondje nog eens te maken en dan vooral te luisteren naar al die vogels die dan gearriveerd zullen zijn. Na Maurice en Rien bedankt te hebben voor de boeiende excursie duiken we met een kleinere groep even ‘t Zeeltje in om onder de koffie nog wat na te praten.

Verslag en foto’s: Josien Hofs