Op zaterdag 9 april kwamen twintig enthousiaste Rotta Rangers naar het Trefpunt voor een ochtend uilenballen pluizen. Na de corona beperkingen van de winter, kunnen we gelukkig weer van start met ook nog welkome uitbreiding van het jeugdteam.
Braakballen
Bij mooie beamer beelden werd uitgelegd waarom we niet zo vaak uilen zien, uilen kunnen zich namelijk heel goed verstoppen. Bovendien komen de meeste uilen pas bij schemer of ‘s nachts tevoorschijn. We leerden over de verschillende soorten uilen en over hun bijzondere ogen, oren, nek en tenen en waarom ze geruisloos kunnen vliegen.
De meeste Rangers wisten wel dat uilen kleine diertjes, zoals muizen en vogeltjes, met huid en haar opeten. De niet verteerde botjes, haren en veertjes worden uitgebraakt in een uilenbal. Het is heel spannend om zo een uilenbal uit te pluizen, en daarmee gingen we aan de slag.
Elke Ranger kreeg een uilenbal van een ransuil of een kerkuil om te “determineren”.
Met een pincet en een satéprikker werden de minuscuul kleine botjes uit de bal gehaald en voorzichtig op een donker papier gelegd. Met behulp van een werkblad en een vergrootglas konden we opzoeken wat we uit de bal hadden geplozen: rugwerveltjes, ribben, delen van de pootjes, kaken van verschillende muizen en nog veel meer. Maar ook schedeltjes en stukjes snavel van vogeltjes.
Hup naar buiten
“Misschien kunnen we met elkaar een muis in elkaar puzzelen”, opperde een Ranger.
Daar was geen tijd meer voor, want de buitengroep kwam al binnen. Na limonade met een lekkere muis, ging de pluisgroep naar buiten.
Wanneer weet je nu dat het lente is? Hoe merk of zie je dat?
We liepen langs de appelboom over de parkeerplaats van Rotta en via de “wilgwam” naar de paddenpoel. Daar liet Esmeralda ons zien hoe we een blaadje van de jonge scheuten van de brandnetel konden plukken, zonder ons te prikken. Van het brandnetelblaadje maakten we een propje en dat konden we zomaar lekker oppeuzelen! Voor wie zich toch per ongeluk zou prikken groeide er hondsdraf naast de brandnetels.
Ook het (balts)gedrag van vogels kwam ter sprake en er werden ontluikende blaadjes onderzocht op vorm en soort.
Teruggekomen bij het Trefpunt kregen de Rangers nog een extra uilenbal mee om thuis uit te pluizen en een welverdiend certificaat.
Een tip voor thuis: plak al je vondsten op een donker papier en doe dat in een fotolijstje. En om zonder verrassingen de botjes langer te bewaren is het goed ze even uit te koken.
Tekst: Louise Vernooij-Ottevanger
Foto’s: Rose, Marion, Louise en Esmeralda