De excursie brengt ons dit keer op een tweetal heidegebieden in het Gooi, de Tafelberg en de Westerheide nabij Hilversum, het een nog mooier dan het ander. Na wat gepuzzel over vervoer kon iedereen die graag wilde mee, en wat hebben we genoten.

 

De timing had niet beter gekund, de struikheide staat uitbundig te bloeien. Ertussen zien we nog wat – meest uitgebloeide – dophei. Met elkaar komen we altijd een heel eind als het gaat om het herkennen van flora en fauna, en in geval van nood helpt Obsidentify of Merlin (voor vogelgeluiden) mee. Het is nog geen paddenstoelenseizoen, maar we troffen toch een fraaie gele aardappelbovist. Veel vogels laten zich in augustus niet zien, wat huiszwaluwen, een roodborsttapuit, zwarte kraaien, dat was het wel zo ongeveer.

 

Andere planten die we bloeiend tegenkwamen zijn o.a. grasklokje, schapenzuring, kleine leeuwentand (lijkt wat op klein streepzaad) en rode schijnspurrie, de laatste leidde wel tot enige hilariteit omdat iemand schijnsmurrie bleek te horen. Een heel klein maar prachtig bloempje. Ook hier zien we oprukkende bramen, het zal een serieus karwei zijn om die een beetje in te perken.

Verrassend veel mos soorten tussen de heidestruikjes, de leukste toch wel het rode bekermos, met twee felrode stipjes op de rand van het bekertje. Veel vlinders kwamen we helaas niet tegen, wel een mooie zandbij en de rups van de veelvraat (zo heet hij tot mijn verrassing echt), ook wel heidespinner genoemd.

 

 

Halverwege was een plezierige horeca voorzien. Maar het mooist toch wel die schitterend bloeiende heide, en het samen buiten zijn.
Uitstekende keuze van roerganger Bert van de Bulk.

Verslag: Josien
Foto’s: Marian en Josien