Lezing Frans van der Storm op 28 mei 2024

Stortregens ter plekke én vakanties zorgden voor een bescheiden groep toehoorders met een enkele stoere fietser. Maar eens klaart het weer op en stappen we op de fiets, wie weet naar de Krimpenerwaard. Mooi als je dan met meer kennis van het gebied er doorheen peddelt. En zoals Sjaan meldde: leuk per veerboot naar Ouwerkerk!

De NVWK- Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (https://nvwk.nl/) – bestaat sinds 1961 en heeft meer dan 1000 leden, waarvan ¼ actief in de vereniging. Ze hebben in samenwerking te maken met Zuid-Hollands Landschap, Staatsbosbeheer, het waterschap, de provincie en de gemeentes. Dat is complex en betekent alert zijn.

Enkele punten uit de presentatie:

  • Een voor mij nieuwe term is het Prachtlint: een natuurvriendelijke bewerking van de bermen langs de twee N-wegen door het gebied met daaraan gekoppeld een opleiding tot biodivers beheer.
  • Voor de jeugdactiviteiten gaan ze meer richting ‘meewerken’ met de vrijwilligers. Dat slaat goed aan bij de jeugd.
  • Met boeren zijn individuele contacten. Zo wordt er soms gebruik gemaakt van een drone om nesten te lokaliseren in de overgang van broed- naar maai-seizoen.
  • De weidevogelgroep volgt in afdelingen de ontwikkeling van de weidevogels in het hele gebied met een uitgebreid weidevogelverslag (in te zien bij het Trefpunt).
  • De gesprekken over ruimtelijke ontwikkeling met aandacht voor de natuur zijn wisselend per gemeente.
  • Afgelopen zaterdag had de NVWK een ledendag bij de Hendrikshoeve aan het begin van het Loetbos. Elke werkgroep had een kraam en zo presenteerden ze hun activiteiten aan elkaar. In samenwerking met de ‘Struikrovers’ was er een stekjesmarkt met een royale opbrengst.
  • Een mogelijkheid om jongeren te betrekken is een maatschappelijke stage van bijvoorbeeld nestkasten maken.
  • Publiciteit loopt via de regiokrant, maar vooral ook via de sociale media. Zo hebben ze een beter bereik in het grote gebied en ook naar een doorsnee van generaties.
  • Genieten is het in de gebieden waar na het afplaggen plantsoorten tevoorschijn komen als zonnedauw en guichelheil.

 

Een eigen honk is een grote wens. En de Hendrikshoeve, schuur van SBB, zou een optie kunnen zijn. Maar er zijn nog veel vragen rond de realisatie. Misschien hebben ervaren Trefpuntbouwers tips voor de collega’s uit de Krimpenerwaard (contact Frans van der Storm). Met spoed, want de datum van de aanbesteding nadert!

Verslag: Anneke Zuidervaart