Gidsen: Aad Deurloo en Rien van der Vorm. Aantal deelnemers: 18.
In de laatste Rotta NieuwsFlits staat dat fietsers gelukkige mensen zijn. Dus, op de fiets naar het Hoekse Hout in het LBB. Eén van de gidsen kwam met de auto en hij zag er duidelijk minder gelukkig uit dan al die fietsers. Aan de waterkant staan drie kleine tentjes van vissers. Die jongens zitten daar op hun gemakkie een ontbijtje klaar te maken. Een aantal dames deed rek- en strekoefeningen na een intensieve training in het bos.
Rien vertelt in zijn inleidend praatje dat we waarschijnlijk weinig paddenstoelen zullen zien. De maand september is relatief veel te droog geweest. De piek van een aantal paddenstoelensoorten vond al plaats in augustus na een periode van temperatuurdaling en regenval. Ook de bosgrond van dit vrij jonge bos is eigenlijk nog niet echt geschikt voor paddenstoelen, dit in tegenstelling tot het veel oudere Kralingse Bos. Met de aanleg van het LBB is begin jaren zeventig een begin gemaakt. Men heeft verder niets met dit bos gedaan. Alleen de wandelpaden zijn vrijgemaakt van omgevallen bomen en takken en er zijn wat watergangen verbreed om overtollig water te kunnen bergen. Er ligt veel dood hout en een ieder die Rien goed kent weet hoe hij hierover denkt en we kennen allemaal zijn beroemde kreet: “Dood hout doet leven”. Veel van die dode stammetjes en takken die daar liggen zijn bedekt met een dikke laag mos.
© Aad Deurloo
© Aad Deurloo
© Aad Deurloo
We zien op onze wandeling onder andere: Heksenboter of iets wat daar op lijkt, Judasoren op een Vlier, Elfenbankjes, Zwerminktzwammen, Platte tonderzwammen, Geweizwammen, een soort Meniezwammetje en nog wat van dat heel kleine spul. Er liep een klein meisje mee en dat heeft geweldige voordelen: haar ogen zijn veel beter dan die van ons en die scherpe oogjes zijn ook veel dichter bij de grond, dus zij ziet heel veel van die piepkleine paddenstoeltjes, een speurneus, in dit geval een speuroog, in spe. De meeste paddenstoelen die we zien zijn saprofyten, dood hout opruimers. Er zijn ook parasieten. Die leven ten koste van levende bomen. Het mycelium van die parasieten gaat door die hele boom heen waardoor de boom afsterft. De parasiet gaat nu soms verder als saprofyt.
We zien een vossenhol met een ingang en een uitgang. Dit hol is waarschijnlijk niet meer in gebruik want we ruiken niet die penetrante vossenlucht. Op een tak ziet een supergave Korstmos, een kruising van een schimmel en een alg. Korstmossen groeien alleen in schone, zuivere lucht, een goed teken dus. Bijzonder om te zien is de Breedbladige orchis, die verwacht je hier niet zo gauw. Op het water van een slootje ligt een olieachtig laagje. Dit is geen olie maar met ijzerbacteriën verzadigd water. Dat water is kwelwater, zuiver en schoon. Je moet het alleen niet drinken. Als dit water uit een wel komt dan komt er ook gas vrij. Op dit gas werd vroeger gekookt.
De gespotte vogels: Spreeuwen, Eksters, Koolmezen, Zwarte Kraaien, Futen, Wilde Eenden, Blauwe Reigers, Meerkoeten en Vinken. Een Roodborst heeft ons een tijdje muzikaal begeleid. ’s Middags met vrouw en kleinkinderen naar het Trefpunt geweest. Cor en Ilona Noorman hebben een schitterende paddenstoelentafel ingericht, zeer smaakvol en zeer overzichtelijk. Dat Cor en Ilona grote paddenstoelenkenners en paddenstoelenliefhebbers zijn hoef ik niet te vertellen, want dat weet iedereen al. We hebben genoten van Cor z’n verhalen over die paddenstoelen.
Rien, Aad, Cor en Ilona, hartelijk dank voor deze zeer plezierige Rottadag.
Verslag: Piet Mulder; foto’s: Aad Deurloo
© Aad Deurloo
© Aad Deurloo