Een mooie mix van bekende Rangers en ‘eerstelingen’ werden enthousiast ontvangen door ons team en we luisterden naar het interactieve verhaal van ‘batman’ Jesse Keyzer. Veel vleermuiservaringen werden gedeeld en vragen gesteld. Wat is een vleermuis? Wat eet hij? Waar woont ‘ie? In ieder geval woont er één in de dakgoot van Zoey. We kwamen er wel achter dat je vooral snelle schimmen ziet vliegen. Dit gaat heel snel en kan je slecht zien. Het blijven dus mysterieuze silhouetten. Gelukkig weten we nu alweer meer over deze gave diertjes. Ze wonen dus op veel plekken in en om ons eigen huis. En er zijn dus inderdaad vleermuizen die bloed drinken als vampiers, maar gelukkig niet in Nederland en niet bij mensen.
Kijken met je oren
Vleermuizen zijn zoogdieren en hebben een aangepaste (geëvolueerde) hand met vlieghuid ontwikkeld tot vleugels. Ze zijn ook een zeer succesvolle soort. Van de 4000 soorten zoogdieren op aarde, zijn er wel meer dan 1000 vleermuissoorten. In Nederland komen ongeveer 14-18 soorten voor en deze wonen voornamelijk in gebouwen en huizen. Ze bouwen zelf geen nest, maar huren een Airbnb van holenbroeders als spechten of dus in gebouwen. Ze kijken met hun oren. Ze zenden geluiden uit op een hoge frequentie dat weerkaatst op bomen of huizen en lokaliseren zo hun prooi. In Nederland wonende vleermuizen eten allemaal insecten of spinnen. Echolocatie maakt ze tot ware luchtacrobaten om hun eten te vangen. Probeer maar eens te praten met je handen als schelpen naast je oren.
Dieren in de avond
Er was een kleine pauze om even lekker wat te drinken. Maar vooral om die heerlijke vleermuizenkoekjes te proeven gemaakt door Rose en Rixte. Zo konden we tenminste goed op pad. En ja, we moesten snel naar buiten! Het was nog wel licht, maar de zon was al onder. De perfecte tijd om vleermuizen te gaan spotten als ‘Ranger-avond-dieren’. In drie kleinere groepen vertrokken we onder bezielende leiding van Jesse, Anton en André. De sfeer was opgetogen en verwachtingsvol. Na uitleg van de batdetector die ze zelf mochten vasthouden en een tijdje oefenen en lopen, kwam het dan toch… De eerste vleermuis!
Natte knikkers en tapdansen
We werden even verward door wat overvliegende eenden en een aalscholver, afgeleid door een prachtige haas, maar dan toch echt onmiskenbaar. Wat een tof moment om de reactie van de kinderen te zien bij echt horen (en een beetje voelen door de batdetector in je hand) van die eerste vleermuis. We hoorden de rosse vleermuis die op een hoogte vliegt van soms wel 100 meter. Die schim zagen we dus niet, maar hoorde we op frequentie 20-25. Dat geluid klinkt als een ‘natte knikker’. We moesten wel even lachen, maar snapte het wel. En dan zie je er ineens meer! Ja daar, ja ja ja ! Kijk daar! Kijk! Het enthousiasme spoot ervan af. De gewone dwergvleermuis was op jacht naar eten! Ook hoorden we wat later– what’s in a name – de laatvlieger. Deze vleermuis is een van de grootste van Nederland en vliegt dus ook later dan andere vleermuizen uit. Het geluid van de laatvlieger deed ons denken aan een tapdanser. Als je dat eenmaal in je hoofd hebt, zie je alleen nog maar tapdansende vleermuizen voor je.
Wat was het leuk om ook andere dieren bewust te zien en horen deze avond. Jesse zag met zijn groep een boomvalk overvliegen. André heeft ons ook attent gemaakt op het geluid van een spitsmuis. Hij heeft ook uitgelegd dat het geen muis is. We hoorden hem lopend door het gras op zoek naar eten (slakken, insecten). Anton attendeerde ons via de batdetector op, behalve de krekels, ook nog de grote groene sabelsprinkhaan. Ook werd er door David en Marijke in de verte een bosuil gehoord.
De tijd vloog (ook)
De vragen bleven komen. Hoe hoog vliegen ze? Dat is verschillend per soort. Hebben ze last van de herrie van festivals? Nee, ze horen die frequentie niet. Hoe drinkt een vleermuis? Net als een zwaluw.
Er werd veel fluisterend gekletst, maar ook veel kinderen waren heel erg aan het opletten en luisteren. Al met al een heel gezellig sfeer. Niemand wilde terug. Maar toen we dan toch echt door moesten lopen omdat we al laat waren… Anton beaamde dat: ‘ja, inderdaad we gaan teru…..STOP! Ik hoor een andere nieuwe soort voor vanavond! De ruige dwergvleermuis!
En zo kom je dus over tienen op Trefpunt terug! ? #sorryouders
Het organiseren van een vleermuizenavond voor kinderen was een langgekoesterde wens van een aantal jeugdvrijwilligers. Deze kon nu werkelijk worden door hulp van vleermuisexperts en ook Rotta-leden Jesse Keyzer, Anton van Meurs en André de Baerdemaeker.
Kijk hier naar het donkere sfeerfilmpje van de Rotta Rangers @night
Meer informatie:
- https://www.nachtvandevleermuis.nl/
- https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/vleermuizen-algemeen
Namens Rotta Jeugd – Esmeralda Eggen
Foto’s: Jannie van Ede van der Pals, Rose Toorop, Esmeralda Eggen