Vrijdag 23 september 2022 gingen we s ’ochtends vroeg op pad. Rond 9 uur troffen we elkaar aan de Bataviahaven in Lelystad om op excursie te gaan naar de Marker Wadden. Cor was al eerder aanwezig en had de deelnemerslijst al afgevinkt. De excursie coördinator (ondergetekende) had dus een makkie.

Al snel konden we aan boord van de veerboot Blue Amigo en om 9:30 vertrokken we naar de Marker Wadden waar we in een klein half uurtje aankwamen.

Aankomst op Marker Wadden

We hadden prima weer en iedereen had er zin in.

Het kale eiland zoals het in april 2019, tijdens de vorige Rotta excursie werd omschreven, was verder gecultiveerd. Nu wel een eenvoudige horecavoorziening en de kale zand ruggen en slikken waren veel meer begroeid.

Na even een bakkie koffie gingen we op pad onder leiding van roergangers Cor en Dick. Rinie, die een blessure aan haar voet had, kon met een boswachter mee rijden voor een rondje over het eiland (wat een service van Natuurmonumenten!). We splitsten op in 2 groepen. Dick stond te popelen om van start te gaan en was dus de eerste die vertrok met een groep.

Veld zee-asters

De Marker Wadden heeft zich ontwikkeld tot een schitterend gebied met een mooie vegetatie op zand. Opvallend waren de velden met zee-asters (officiële naam: zulte), deels uitgebloeid pluis maar ook deels nog met paarse bloemen met gele harten.

De natuur werd hier wel “beheerd”: overal lagen bundels uitgetrokken schietwilgen om te vermijden dat de wadden in een paar jaar tijd veranderen in een wilgenbos.

Moeras andijvie

Grote centaurie

Natuurlijk was er nog veel meer plantenrijkdom. Josien spotte vele soorten. Te zien was de nog heldergroene moerasandijvie, een pionier plant die het hier erg goed doet. De mooiste voor Josien was de grote centaurie, bijna overal uitgebloeid maar nog een enkel exemplaar in volle glorie. Langs het pad nog wilde reseda in bloei, een enkele wondklaver.

De grote hoeveelheden nog fier in bloei staande grote zandkool (rucola) waren ook leuk om te zien, enkelen van ons proefden ervan, Christiaan zei zelfs: “lekkerder dan die in de winkel”. Riet en lisdodde zijn ingezaaid, helm (duinriet) is aangeplant.

Baardmannetje

Reuzenstern

Dan de vogels. Het makkelijkst waar te nemen (in theorie) was het baardmannetje. Op diverse plaatsen in het riet hoorde je ze en soms vlogen er een paar op en doken ergens verder weer het riet in. Maar om hem scherp in de kijker te krijgen viel niet mee. Jaloers makend, als iemand dan een kei scherpe foto van een baardmannetje laat zien.

Casarca, smelleken en vele andere vogels

Witgatje

In de vele stroken water waren veel vogels te spotten. We zagen waterral, bontbekplevier, wintertaling, grote stern, pontische meeuw, grote zilverreiger, casarca, krakeend, wilde eend en bergeend op het open water. Ook de smelleken en een kiekendief lieten zich zien. In een vogelkijkhut hadden we nog een mooi zicht op een witgatje. Een andere hut gaf deels een kijkje onder water.

Op het vlonderpad

De tijd vloog voorbij en het was zo weer 14:30, het tijdstip voor de terugtocht naar Lelystad.

Na een leerzame en gezellige dag namen we afscheid op de kade en ging iedereen op huis aan.

Verslag: Bert van den Bulk

Foto’s Dick Hoek, Josien Hofs en Maarten Groenewoud