Met 13 goedgemutste deelnemers gingen we de kou trotseren bij de excursie naar de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWL).
Amsterdamse Waterleidingduinen
We spraken af bij de Oase, en hoewel het door omleidingen een beetje een zoektocht was geweest gingen we welgemoed op pad. We werden voor onze moed ruimschoots beloond met prachtig winterweer. De strakblauwe lucht maakte het toch al zo bijzondere landschap extra mooi en door de lage zon was er goed licht voor de fotografen.
Op de plas achter het bezoekerscentrum werden we verwelkomd door onder andere wintertaling, krakeend, tafeleend, wilde eend, meerkoeten en kuifeend. Al snel stuitten we ook op de alom aanwezige (dam)herten. Het landschap van de AWL is zeer afwisselend: bosachtig, duinen, waterpartijen, kanalen en daarmee een diverse begroeiing. Je kon aan de voorzichtige kleuring van sommige struiken en bomen zien dat de lente al een voorzichtige poging gedaan had. De wandeling heette het Tientje van Waternet, 10 km over verschillende paden en paadjes, soms struinend door veld en duin.
Verslag 1 Josien
Omdat de lange route wat te zwaar leek voor sommigen van ons had Hans een paar ‘short-cuts’ bedacht en dat bleek een uitstekend idee. Niet alleen vanwege de belasting, maar ook omdat we een paar erg mooie stukken van de Waterleidingduinen te zien kregen met grote waterpartijen. Vooral in de kanalen hadden we prima zicht op een razendsnelle grote zaagbek (vrouw), dodaars in winterkleed, wintertaling, futen, kuifeenden etc. Aan de kant zagen we roodborst, koolmees en een boomkruiper die ondersteboven een tak bewandelde.
Damhert
En natuurlijk kwamen we overal de bekende herten tegen die zich weinig aan het wandelend publiek gelegen laten liggen. Bijkomend voordeel van de korte route was dat we eerder dan de rest van de groep aan de warme chocolademelk zaten in Boshut ’t Panneland.
Grote gele kwikstaart
Waterspreeuw
Daarna was het weer gezellig met zijn allen op weg naar de uitgang, via nog enkele mooie waarnemingen zoals de grote gele kwikstaart en tot veler verrassing de waterspreeuw. De meesten van ons hadden die nog niet eerder in Nederland gezien.
En als toegift nog een ijsvogel.
IJsvogel
Het was een schitterende dag die weer prima was uitgedacht. We hebben ervan genoten.
Verslag: Josien Hofs
Foto’s: Marian Krispijn & Josien Hofs
Verslag 2 Leo
Dat is nog eens een binnenkomer! Koud drie weken lid van Rotta en bij je eerste deelname aan een excursie meteen opgehaald worden door de voorzitter himself. Ideale start van je lidmaatschap, al blijkt het niet echt gebruikelijk voor nieuwe leden. Wellicht heeft het er mee te maken dat ik Hans Sanders al langer ken via de basketbal…
Dik aangekleed begeven 13 leden, tot dan allemaal vreemden voor mij, zich rond 9 uur op pad in het schitterende natuurgebied van de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD) voor een 10 km wandeling. Graadje vorst, volop zon, maar die wind… die maakt het voor het gevoel een stuk kouder en zorgt al snel voor loopneuzen. Maar mede dankzij het stevige tempo van excursieleider Hans krijgt de kou niet echt vat op het gezelschap.
Begroet door eerst 1, dan 5, vervolgens 10 en daarna tientallen herten (damherten? nee schaak, weet een humorist) gaat het door bos en kreupelhout, over en door duinen, langs waterpartijen en zandverstuivingen. Schitterend gebied, met gaandeweg toch een aardige ‘vogelscore’. We turven: grote zaagbek, dodaars, tafeleend, kuifeend, krakeend en tegen het eind van de route ook nog ijsvogel, boomklever, roodborst, winterkoning, glans- of matkop, grote gele kwikstaart en waterspreeuw, begeleid door het geluid van een zich verstoppende raaf.
Al met al een lekker actief dagje in de natuur, in een fraaie omgeving met een mooie score aan ‘wildlife’. Dat komt wel goed, met dat lidmaatschap!
Verslag: Leo de Rooij