In de stromende regen verzamelen op 26 september rond 09.00 uur zich 18 dappere Rotta-leden corona-proof bij de Randstadrail halte Nootdorp, voor een flinke wandeling door de Balij en de Groenzoom. We kunnen ook enkele nieuwe leden verwelkomen. Het wordt niet droog, dus op stap dan maar.

Maar wel met mooie waarnemingen. We zien uiteraard grote zilverreiger, wilde en krakeenden, een enkele wintertaling en al aardig wat smienten. Sommigen ontwaren een ijsvogel. In een heg krioelt het van de mussen, en onderweg komen we puttertjes en kneuen tegen. In totaal 32 vogelwaarnemingen (zie bijlage).

Ruige lathyrus

De meest bijzondere waarneming doen we al snel in de Balij, namelijk een zeldzame ruige lathyrus. Niet dat we dat meteen in de gaten hebben, we verslijten de plant eerst voor een smalle wikke, maar bij invoeren op waarneming.nl blijkt dat het geval te zijn: een ‘rode’ soort.

Klein kaasjeskruid

Het is altijd verrassend hoeveel er nog weer in bloei staat: onder andere bezemkruiskruid en jakobskruiskruid, grote ereprijs (een minuscuul bloempje, maar toch), teunisbloem, klein kaasjeskruid, avondkoekoeksbloem, egelskop, en we herkennen in vegetatieve staat de grote waterweegbree en het pijlkruid. De bermooievaarsbek die we in de Groenzoom tegenkomen is ook vrij zeldzaam. En, had ik het al gezegd: ruige lathyrus dus. In totaal 62 waarnemingen (zie bijlage).

Bermooievaarsbek

Zo midden in de Randstad is er dus ruimte voor urenlang wandelen in de natuur, met altijd zicht op wegen en gebouwen in de verte. Mooie doorkijkjes langs waterplassen en sloten, en helaas (maar dat kan aan mij liggen) weinig bankjes langs de wandelpaden in de Groenzoom en Voorafsche polder.

Na een kilometer of 8 worden we voor een welverdiende bak verse koffie met appelgebak hartelijk ontvangen bij Tuinderij De Groenzoom, een absoluut aan te raden rustpunt.

Bovendien verrast Rotta-lid Cees van der Burg ons daar met een kleine interessante lezing over waarom de Kleihoogt eigenlijk Kleihoogt heet. In een ver verleden kwam er (zand)grond mee met de rivieren, wat weer bedolven werd door zeeklei die door de zeewaterstijging vanuit zee het land in kwam, tot de Utrechtse heuvelrug aan toe. De vervening die door de plantengroei ontstond werd vele eeuwen later opnieuw door zeeklei overspoeld. Er ontstond dus een hoogtegebied van klei…. Omdat het onderliggende veen bleef waar het was, ondervinden de bewoners van o.a. Pijnacker dat ze niet helemaal vaste grond onder de voeten hebben.

We vervolgen de tocht door de Groenzoom richting station Westpolder, waar de meesten hun fiets of auto gestald hebben. Samen wandelen biedt altijd leuke verrassingen, een buitje neem je dan makkelijk voor lief, en wat was het weer een genoegen om met elkaar op stap te zijn.

Deelnemers: 18. Roerganger: Hans Sanders.

Tekst: Josien Hofs
Foto’s: Josien Hofs en Peter Wienbelt

Bijlage: lijst met waarnemingen Rotta ledenexcursie 26-9-2020 Groenzoom Waarneming Ledenexcursie Groenzoom 26 9 2020 Peter (1)