Vanwege de coronabeperkingen verloopt het natuurwerk deze winter een beetje anders dan normaal. Incidenteel doet een handvol vrijwilligers op verspreide plekken essentieel onderhoud aan onder andere knotwilgen.
In Park de Polder zijn vanaf begin december in fasen ongeveer 60 wilgen langs het fietspad geknot. Deze bomen waren flink gegroeid in de afgelopen jaren met zachte winters en warme zomers. Sommige bomen hadden zelfs zo’n dichte kruin, dat je met de handzaag nauwelijks tussen de takken kon komen. Bij enkele bomen moest de motorzaag er aan te pas komen om de dikste takken af te zagen.
Op donderdag 14 januari verleenden de toevallig passerende brandweermannen Hans en Arjan goede assistentie met het afzagen van een dik topdeel. Dit moment is natuurlijk op de foto vastgelegd.
Regelmatig knotten is essentieel om de bomen gezond te houden. Voor knotwilgen langs de openbare weg is het mooist om de bomen in een 3-jarige cyclus te knotten. Door ieder jaar 1/3e deel te knotten blijven voldoende bomen in het groen staan en dat is voor vogels en insecten belangrijk.
Besloten is om de wilgen die vorig jaar zijn geknot nu alvast op de komende knotbeurt voor te bereiden door het teveel aan twijgen weg te halen. Dit uitdunnen noemt men ook wel het ‘stikken’ van de wilg. Het resultaat is een lichtere, open kroon met tussen 9 en 12 overblijvende takken, die alle ruimte krijgen om te groeien. Het stikken is erg goed voor de vitaliteit van de boom: het voorkomt dat de kruin te zwaar wordt, waardoor de kans op schade bij storm minder is. Een bijkomend voordeel is ook dat het knotten over één of twee jaar een stuk eenvoudiger verloopt. Op de foto is het verschil goed te zien hoe de wilg er voor en na het stikken uitziet.
Tekst: Henk Starink
Rotta Natuurwerk en advies