Eindelijk was het weer zover! Alweer de 3e Kapoentjesdag van dit jaar.
Nadat onze kampioentjes (oh nee KAPOENTJES) waren gearriveerd – 12 stuks dit keer – hield Gert zijn gebruikelijke presentatie. Niet helemaal gebruikelijk want de computer had geen zin. Ik denk zelf dat de computer erg geschrokken is van het paard… je weet wel …. Amerigo! Ik heb hem namelijk gezien in de buurt van het Trefpunt, jullie ook?
Na het praatje van Gert zijn we in 2 groepjes op pad gegaan. De weergoden waren ons goed gestemd. De thema’s waren “zaden en kriebelbeestjes”. Zo was er direct al van alles te struinen.
Rotta Kapoentjes Groep 1 ©Karin
Beginnend bij de kastanjes op ons eigen grasveld. Wilde kastanjes wel te verstaan, want tamme kastanjes hebben namelijk pluimpjes die een beetje op de pluimen van eekhoorn-oren lijken.
Wat ruist daar door het (groene) struikgewas? ©Gabrielle
Zo gingen we rechtsaf langs het fietspad.
We kwamen van alles tegen, de knoopjesdistel als eerste. Carlo vertelde hoe de zaden van deze distel net als de zaden van een paardenbloem ook door de wind worden verspreid. Je kunt ze alleen niet zo goed wegblazen, want de plant heeft gemene stekels.
Wat zien we daar!? De zaden van een esdoorn ook wel helikoptertjes genaamd. Dit noemen we zo, omdat als je de esdoornzaden in de lucht gooit ze ronddraaien net als een helikopter. Terwijl een paar kinderen aan het gooien waren, vloog er plots een andere helikopter over! O nee, het was een grote libelle… die wordt soms ook zo genoemd omdat de libelle een lijf heeft dat op een helikopter lijkt, met 4 lange vleugels bovenop.
Eén en al aandacht ©Fabian
Goh, wat is er toch veel te zien. Snel maar even een paar passen verder gaan zodat we met z’n allen van het fietspad af zijn. Nou dat klonk goed in de oren van Storm, hij stormde als een wervelwind weg over het paarden pad. Zoey liep iets minder hard want zij had beetje last van haar ‘KLAPlaars’!
Zo liepen we langs de bomen. De kinderen zochten tussen de takken en op de grond, vonden vooral heeeelllll veeellllll pissebedden maar ook spinnen, een kleine zwarte, de kruisspin en een leeg slakkenhuis. Allemaal maar even in het emmertje van Carlo gedaan.
Net iets te klein voor die gave tak! ©Esmeralda
Verderop gingen we achter Esmeralda aan een heuveltje naar beneden bij een grote stapel oud hout. Daar lag een dikke tak bezaaid met pissebedden. Zij vroeg ‘Waarom heet een pissebed eigenlijk zo? Kom maar ruiken allemaal…’. Nou toen wisten de meeste wel waarom hoor! Ze ruiken een heel klein beetje naar pies, vandaar de naam! Ieuww, snel verder.
Op het grasveld vond Simon een dikke vette tuinslak. Je kunt aan z’n huisje zien, wat voor soort slak het is. Luuk vond een dikke tak met een hele familie pissebedden erin en Evey was met haar stok flink op zoek naar regenwormen.
Een van de kinderen vond een elzentak met elzenpropjes. Carlo vertelde dat sommige vogels gek zijn op deze lekkere elzenzaden, vooral de putters… je weet wel dat kleurrijke vogeltje! Vervolgens kwamen we bij een boom met allemaal pitten eromheen. Wat waren het voor pitten?
Mooi moment om de snacktomaatjes uit mijn eigen tuin uit te delen. Eigenlijk ook een vruchtje met zaadjes hè?
Daarna werd er nog van alles door de kinderen gevonden, gespot en bekeken, zoals een verdwaalde walnoot, een kikker en paddenstoelen.
Nu is het voor mij tijd om naar andere groep te gaan. Die hebben vast ook trek in een tomaatje!
Rotta Kapoentjes Groep 2 ©Yvonne
Nou, nou de andere groep was druk in de weer en ook zij hadden al heeeelllll veeeelllll gevonden. Een mooie blauwe libelle gezien. Een zweefvliegen op een witte bloem bekeken – het leken net wespen met de kleuren geel en zwart – en een lieveheersbeestje gevonden. O ja, 4 stippen is niet 4 dagen oud maar wat is het dan wel?
Ze hadden allemaal een eigen loeppotje en Rico en Wessel kwamen vol trots laten zien dat ze er een spin in hadden gevangen, wow!
Gomziekte bij kersenbomen ©Karin en Jesse
Tegelijk stond Ben te vertellen over de kersenboom die daar stond.
Op de stam van de kersenboom zaten verschillende bruine, kleverige klodders.
“Getsie! Het lijkt wel of de boom bloedt,” zei een van de kinderen. “Dat is ook wel beetje zo, zei ik, ga maar luisteren bij Ben.” Hij vertelde dat het kleverige spul hars kan zijn en dat een boom dit uitscheidt om zichzelf te beschermen als hij gewond is. Dit komt vaak voor bij dennenbomen.
Maar een boom kan ook ziek worden en dan is het geen hars maar gom. Dit komt vaak voor bij kersenbomen.
Deze boom was dus heel erg ziek, hij had de Gomziekte.
Wat is hier te zien? ©Karin
Verderop bij de andere kersenboom hebben de kinderen nog naar pitten gezocht, naar wormen gegraven, een naaktslak en een mot gevonden. Fleur keek gefascineerd bij de uitleg over de elzenknop en heeft hem uit elkaar geplozen om goed te kunnen kijken hoe de zaden eruitzagen.
Creatief met eikeltje en dopje ©Josien
Inmiddels was het tijd om terug te gaan. Onderweg hebben de kinderen nog met helikopters gegooid en onrijpe bramen gespot. Terug bij het Trefpunt hebben verschillende kinderen hun zakken volgestopt met wilde kastanjes, anderen zijn bij de bijen gaan kijken en weer anderen hebben bij de waterkant waterjuffers en schaatsenrijders gezien.
Na een glaasje drinken en wat ravotten, lekker met de papa’s, mama’s, tantes en ooms, opa’s en oma’s op huis aan.
Ieder kind mocht een zoekkaart meenemen: ‘Ontdek de Bodemdieren’ en een eikel met los dopje om er een leuk hoofdje van te maken.
Namens het Rotta jeugdteam: iedereen bedankt, het was weer een geslaagde leerzame Kapoentjesdag!
Geschreven door Karin Goossen
Reacties van nieuwkomers
Wij komen graag een volgende keer weer met onze kleindochter Fleur.
Vriendelijke groeten de oma en opa van Fleur.
Het was erg geslaagd! De Kapoentjes konden zelf ontdekken en wat opsteken van de begeleiders in een ongedwongen sfeer. Zoey en ik als begeleider hebben een erg leuke en leerzame middag gehad.