Op woensdag 11 november hebben 16 Kapoentjes en hun escorte genoten van de laatste struinronde in de natuur in 2015. Wegens groot succes geprolongeerd: volgend jaar gaan we weer met de Kapoentjes op stap.


Speuren naar…; foto: Gert Jansen

Vóór de gezamenlijke start werd er door de kinderen van alles bekeken in het Trefpunt. Ons inleidend praatje werd ondersteund door een Power-Point-presentatie. De diavoorstelling via laptop en beamer gaven een kleurrijke indruk van de herfst. Deze Kapoentjes weten nu best wel dat een paddenstoel niet alleen een steel met een hoed is. Waar kun je zwammen vinden? Kun je ze eten? Wat voor functies hebben paddenstoelen? Pas op: niet te veel willen vertellen……de toehoorders zijn pas 4-5-6 jaar.


foto: Nelleke Huizinga


foto: Nelleke Huizinga

We maken 3 groepjes en nemen mee: spiegeltje, loepje, loeppotje en zoekkaart. Voordat we straks uitwaaieren, lopen we nog even een rondje op eigen grond. Paddenstoelen komen we hier al overal tegen. Onze speurneuzen ontdekten de mini-paddenstoeltjes met gemak. Ook de Witte bultzwammen waren al snel in beeld. ‘Ook daar kunnen elfjes op zitten’. Het verhaal van de Stinkzwam vlakbij de voordeur is ieder jaar weer een ‘gouwe ouwe’: bbaahh……..speurneus dicht!
Achter ontdekten ze een nestkast in een boom, namelijk van de Bosuil. Ben deed via zijn mobieltje net of de familie thuis was en liet hun geluid horen.


Insectenhotel; foto: Esther v.d. Poel

Het *****insectenhotel aan de zijkant van het gebouw hebben we goed bekeken: er waren nog wel een paar luxe kamertjes vrij. Kastanjes lagen er ook nog wel: rapen maar! De kleverige knoppen hebben we laten zien en laten voelen. Ook de zwarte knoppen van de Es (‘bokkenpootjes’) waren duidelijk te zien. De vruchtjes hingen in bosjes aan de kale takken, net sleutelhangers.
Onderweg zagen we regelmatig min of meer verse Molshopen. Zo hebben we de gangen van een Mol geprobeerd te volgen. Die hele kleine zwarte poepjes, die de kids ontdekten, waren van de Regenworm.
Als je voor deze ronde een dieren-top-3 zou willen maken, dan stond de Regenworm wel met stip op 1, gevolgd door de Pissebed en als nummer 3 een kleine naaktslak. Van al dit kleine spul is ter plekke genoeg te vertellen en live te laten zien. Onderweg werden alle stenen en takken omgedraaid ‘op jacht’ naar deze diertjes. De loeppotjes waren op een gegeven moment overbevolkt.


foto: Esther v.d. Poel

Langs het water was veel Riet te vinden. De zaadjes in de pluimen werden met de loepjes goed bekeken. Ze zijn heerlijk zacht en kriebelen bij een ander lekker in de nek. Ook de zaadjes in ‘de sigaar’ van de Lisdodde hebben we uitvergroot bekeken. Vlak buiten het Trefpunt ligt een ‘houten muur’. Vooral dunnere takken worden gebruikt voor zo’n takkenril: een prachtige schuilplaats voor insecten, kleinere vogels en zoogdieren. We zagen een paddenstoel met hapjes uit de hoed. Voor de kinderen woonde daar een familie Muis met het eten ‘voor de deur’. Ook een Buizerd hebben we eerst gehoord en later gezien: wat kan deze vrij grote roofvogel mooi zweven in de lucht!
Nog even aan het eind van de rit de opengepikte Rozenbottels bekeken en daarna naar binnen om wat te drinken en een kaakje weg te werken.
Wij – volwassenen en kinderen – zijn weer heel wat nieuwe natuurimpressies rijker geworden.

Overigens is iedereen elke week van harte welkom in en rond ons Trefpunt, Hoeksekade 164, Bergschenhoek. Het hek staat wagenwijd voor u open op donderdag van 10.00 uur – 16.00 uur en op zaterdag van 12.00 uur – 16.00 uur.

Tekst: Gert Jansen