De natuurwerkers van Rotta zouden zich deze tropisch warme donderdagochtend in augustus bezig gaan houden met kloempen. De term zei me niks. Kloempen-kloempte-gekloempt? Of was het misschien kloempen-klamp-geklompen? Ik zat helemaal fout…

Kloempen is geen werkwoord, staat zelfs niet in een Nederlands woordenboek, maar blijkt afgeleid van het Duitse ‘Klump’. Volgens allesweter Google “een pleksgewijze verjonging van boompjes, variërend van 5 tot 40 stuks”. Groepsgewijze bosverjonging dus, waarbij oude bomen worden ‘geringd’ om later af te sterven, zodat er ruimte komt voor nieuwe aanplant.

Die nieuwe boompjes waren begin dit jaar op diverse plekken (inderdaad: Kloempen) in zowel Lage als Hoge Bergse Bos aangeplant, maar dreigden nu overwoekerd te raken door bramen, haagwinde en brandnetels. Een prachtige kans voor de Rotta-vrijwilligers om – gewapend met bosmaaier, snoeischaar en takkenknipper – de jonge aanplant wat lucht en licht te geven. Hoe verheugend om te constateren dat flink wat van het jonge groen goed was aangeslagen!

Foto: Cor en Rien inspecteren de staat van de jonge aanplant nadat die is vrijgezet van welig tierende brandnetels en bramen

Tekst en foto: Leo de Rooij