Het Park (bij de Euromast) is in 1863 door Zocher aangelegd. In 1875 kwam daar landgoed de Heuvel bij (vandaar de naam van restaurant Parkheuvel). Het Park is in Engelse landschapsstijl aangelegd: slingerende paden en meanderende watertjes. Dit geeft een gevoel van oneindigheid. Er zijn schaduwrijke laantjes en mooie open grasvlaktes en overal zijn er banken. Je kunt in de schaduw zitten of in de zon, zo is er “voor elck wat wils”.

Hortensia

Mahonia

Koninginnenkruid

Het Park kenmerkt zich door de bijzonder grote bomen die er staan: eiken, beuken, oosterse platanen, cipressen, kastanjes, berken en wilgen en een Anna Paulown(i)aboom. Verder: rododendrons, laurier, mahoniastruiken, beukenhagen, koninginnenkruid, harig wilgenroosje, ooievaarsbek, bloeiende hortensia’s, waterlelies en waterriet. En natuurlijk de tientallen andere planten waarvan ik de namen niet weet. Een deel van het Park wordt momenteel gerestaureerd.

Nijlganspullen

Aan vogels heb ik ook het nodige gezien: kraaien, houtduiven, wilde eenden, futen, meerkoeten, waterhoentjes met pullen, knobbelzwanen en nijlganzen met pullen. Over een pad liep een waterrat en boven het water zag ik een blauwe libel.

Euromast

Zalmhaventoren

Het Park wordt begrensd door drie Rotterdamse iconen: de Euromast, het Erasmus Medisch Centrum met het aan- en afvliegen van de ambulance-heli en de Zalmhaventoren. In het zuiden wordt het Park begrensd door de Maas. Er is volop horeca. En, wat heel belangrijk is: het is er zeer rustig. Een bezoek aan het Park is zeer de moeite waard.

Vijver Tuin Schoonoord

Naast het Park ligt Tuin Schoonoord, ook aangelegd door Zocher. Oorspronkelijk was het de tuin van de bankiersfamilie Mees. Nazaten van deze familie hebben mijn school voor dove kinderen gefinancierd. Blikvangers zijn de enorme Libanonceder, de moerascipressen, de Kaukasische vleugelnoot, de 200 jaar oude beuk die door zijn gewicht door zijn hoeven is gezakt, de gunnera, een reusachtig grote plant met aan de wortels grote vruchten.

In deze tuin zijn veel verborgen hoekjes met banken. Vanaf die banken heb je altijd een mooi uitzicht op een vijvertje, op een mooie plant of uitzicht op een mooie boom. Er zijn bijenkasten, een volière, vijvers met waterlelies en dotterbloemen en wat kunstwerkjes. Deze Tuin werd vroeger ook wel muizentuin genoemd: als de Maas buiten zijn oevers trad verzopen alle muizen. In de Tuin zijn rond de duizend soorten planten. De Tuin is ondergebracht in een stichting. De toegang is gratis.

Tekst en foto’s: Piet Mulder