Als je in de stad woont zoals ik (ook al is het een buitenwijk) kom je aan variëteit in wat er groeit en bloeit niets te kort. Een rondje Zevenkamp of Ommoord en je gaat zo met tientallen verschillende waarnemingen naar huis, en dan tel ik de grassen niet mee. Deze week zie ik bijvoorbeeld op 20 stappen van huis het als vrij zeldzaam te boek staande kransmuur, een straatplant die overigens wel aan het oprukken is. In het centrum van de stad zie je weer heel andere zaken, juist op de plekken waar geen sprake is van openbaar groen.

Kransmuur

Nu ben ik dol op excursies en was blij met het doorgaan van de Floron stadsplantenwandeling in Rotterdam. We worden verdeeld in kleine groepen. Een van de groepen is voor beginners, twee anderen voor meer ervaren plantenkenners. In een vlaag van overmoed sluit ik me aan bij een ervaren groepje. Tot mijn schrik tref ik een aantal doorgewinterde floristen – en voel me toch weer een beginner. Nou ja, gelukkig zijn de groepsgenoten royaal in het delen van hun kennis.
Vanaf het centrum langs Rotterdamse binnenhavens en de Nieuwe Maas richting Oude Plantage komen we zeldzame en zeer zeldzame soorten tegen, zoals het hopwarkruid, een parasiet die op bepaalde planten groeit. Niet zozeer op hop, maar vooral op o.a. bramen, wilgen en vogelkers kun je deze plant tegenkomen. En dat groeit dan gewoon langs de Nieuwe Maas.

Hopwarkruid

Diverse varens ontspruiten aan de oude kademuren van de binnenhavens, zoals de bekende tongvaren, maar ook de zeldzame schubvaren en eikvaren zien we er. Soms met gevaar voor eigen leven, want je buigen over een glibberige kademuur of een stap op een basaltblok kan nog lelijk aflopen. Het is wat we Hollands weer noemen, het ene moment zon en dan weer een plensbui. Gelukkig genoeg plekken om even te schuilen, dat heb je op een natuurwandeling buiten de stad dan weer niet.

Schubvaren

Planten die je in het buitengebied veel ziet kom je in de stenige omgeving evengoed tegen, vaak zijn ze dan veel kleiner van stuk, zoals het harig wilgenroosje en het Jakobskruiskruid.
Er is een Rotterdamse plantenwerkgroep die de stadse kilometerhokken inventariseert (als je wilt kun je een keer meedoen, kijk op de website van Floron), zodat er al veel kennis is over wat een havenstad te bieden heeft.
Deze boeiende wandeling komt uit het boek Stadsflora van de Lage Landen, dat besproken wordt in de Aves Visum van september. Als je de route omgekeerd loopt, zoals wij gedaan hebben, dus van het centrum naar de Oude Plantage, kun je de wandeling afsluiten met een bezoek aan Arboretum Trompenburg, in alle seizoenen de moeite waard. En overal openbaar vervoer, dat is een voordeel van natuurbeleving in de stad.

Binnenhaven Rotterdam

Verslag en foto’s: Josien Hofs