Je hoeft niet ver van huis om iets te beleven, dat weten we eigenlijk wel. Al kom je niet verder dan de bermen die je zelf op loop- of fietsafstand tijdens je ‘ommetje’ ziet.

Knoopkruid

Soms vallen verschillen binnen een beperkt gebied behoorlijk op: ik zie in bermen in de bebouwde gebieden van Ommoord en Zevenkamp een grote diversiteit aan bloemen. Soms stap ik even af om eens wat preciezer te bekijken wat er allemaal staat. Van dag- en avondkoekoeksbloemen, gewone vogelmelk, vergeten wikke, knoopkruid, groot streepzaad, reukeloze kamille, zelfs een bosje veldsalie.

Margrieten

Vanaf de bloemrijke President Wilsonweg langs de noordelijke ruit van Ommoord neem ik het fietspad het Ommoordse veld in. En zie: een geheel andere bermbegroeiing. Die lijkt veel meer op de bermen langs de Rotte en verderop in de Eendragtspolder: fluitenkruid, raapzaad, scherpe boterbloem, paardenbloem, look-zonder-look op de plekken waar wat meer beschutting is voeren de absolute boventoon. De President Wilsonweg op het stuk naar de Nesseweg wordt ineens omringd door een grote hoeveelheid margrieten, die je verder nauwelijks aantreft. Die zullen dan wel ingezaaid zijn.

Overblijvende ossentong

Biodiversiteit vinden we belangrijk, maar niet elke diversiteit is ‘bio’, oftewel een blijk van ecologisch beheer. Het inzaaien van bermen zorgt vooral tijdelijk voor een vrolijk gezicht, maar of het een goed idee is? Dat ligt er aan of het inzaaien gedaan wordt met streekeigen planten, die het op de langere duur zullen volhouden. Wat moet het slangenkruid in een Zevenkampse berm? Een prachtig bloeiende plant, dat is zeker, maar het is een kalk minnende die vooral in duingebieden voorkomt. Ik ben dan ook benieuwd of hij er komende tijd weer zal verschijnen, of dat hij al het vaantje gestreken heeft op deze ongewone grond.

Berm Nesseweg

Trouwens, als ik goed kijk in de bermen die op het eerste gezicht wat eentoniger ogen, dan valt er nog heel wat meer te zien, maar daarvoor moet ik wel eventjes met mijn neus op de grond. De soms wat wonderlijke aanblik die ik dan voor andere fietsers of wandelaars bied moet ik maar voor lief nemen. Op het pad net vanaf het parkeerplaatsje op de Nesseweg zie ik overblijvende ossentong, ook alweer een verrassing.

Tip: Van 1 mei tot 1 oktober kan iedereen meedoen aan het project ‘Mijn Berm Bloeit’ van FLORON en de Vlinderstichting om bermen buiten de bebouwde kom te inventariseren. Op de website van FLORON staan duidelijke instructies hoe het werkt. Je hoeft geen deskundige te zijn, ook de doorsnee liefhebber kan meedoen. Als activiteit past het zeker in de anderhalve-meter-samenleving.

Tekst en foto’s: Josien Hofs