Naar aanleiding van de Rotta Nieuwsbrief hebben we ons met twee Rotta leden opgegeven voor de paddenstoelencursus bij de collega’s van de KNNV afdeling Natuurlijk Delfland. Eerst een online cursusavond met veel informatie over de soorten en wat paddenstoelen doen in de natuur. Zo heb je opruimers, parasieten en nog heel wat meer functies. Boomwortels zijn afhankelijk van de bijdragen van het ondergrondse leven.

Helaas zijn waarschuwingen voor de giftigheid van paddenstoelen niet overbodig. Ze lijken soms zo sterk op elkaar dat een fatale vergissing snel gemaakt is. Veel soorten kun je alleen onder de microscoop determineren.

De betekenis van paddenstoelen, slijmzwammen en schimmels voor de natuur kan nauwelijks overschat worden: die is enorm, het hele bodemleven valt er mee samen. Dit ondergrondse leven is vaak al duizenden jaren oud. Voor mij ook nieuw: de paddenstoelen die we op paarden- of koeienpoep zien komen van sporen die via de maag in de uitwerpselen belanden.

Biefstukzwam

De volgende ochtend is de praktijk ochtend in het Staelduinse Bos met cursusleider Anton Jongeling en twee doorgewinterde KNNV-ers. Eigenlijk is het gezien de droogte en de hoge temperaturen die we nog hebben tot nu toe geen beste paddenstoelentijd, toch kregen we er heel wat van mee.

Bloedsteelmycena

Altijd leuk om te zien: de biefstukzwam, met zijn dieprode kleur. Mijn handen zitten onder het ‘bloed’ als ik van de gids een bloedsteelmycena mag pakken, een zwammetje dat gelukkig niet giftig is. We zien altijd allerlei groeisels op dode bomen en dood hout, maar er blijkt nog veel meer te zien. Niet alleen de oorzwammen, elfenbankjes en de waaierzwammetjes, zelfs de zwarte stipjes horen erbij.

Lakzwam op stenen bak

Voor de wandelende natuurliefhebber is het vooral genieten van de grote diversiteit aan verschijningsvormen. En wie verwacht er dan een lakzwam aan de stenen plantenbak op het pleintje achter mijn huis.

Wie meer wil weten: www.allesoverpaddenstoelen.nl

Tekst en foto’s: Josien Hofs