Impressie Rotta expeditie 11 maart 2023

Met prachtig weer kregen we van Peter Wienbelt een mooie, leerzame wandeling met flora en vogelfauna in kleur, beeld en geluid.

We starten in de Trefpunt-tuin en bewonderen de nieuwe schuur. Wat een prachtig project!

Zo maakt de buizerd zich kenbaar met “pioeoew” en de pimpelmees (paarse pet i.t.t. koolmees met zwarte pet) heeft het geluid van een tafelbel ?️: tingelingeling. Ook zagen we een krakeend (die heet zo, omdat hij een krokant korstje krijgt op de BBQ). Verder nog fazanten en een haas gespot. Helaas heb ik daar geen filmpje van: wat heeft hij een mooie gang zeg!

met de klok mee: hazelaar-man, winterakoniet, narcis, krokus, hazelaar-vrouw

De natuur laat zich in haar kracht zien met doorbrekend speenkruid en teerheid met de krokussen. De hazelaar gaat al enorm uit zijn dak met manlijke en vrouwelijke bloeivorm. Langs een schuin talud begon het groot hoefblad door te komen, terwijl hoog boven ons twee torenvalken elkaar het hof maakten.

Als we terug zijn in het Trefpunt is het een drukte van jewelste! De Rotta Rangers zijn vandaag aan de slag met de wilgwam in de Overhoek en hebben prachtige beesten van wilgenhout gemaakt.

(foto’s Margriet Huisman en Peter Wienbelt)

Goed kijken is meer genieten
verslag met foto’s van Josien Hofs

Alweer de zesde Rotta Expeditie bracht ruim 20 mensen naar het Trefpunt, waar het een drukte van belang was omdat ook de Rangers hun activiteiten hadden. Op zoek naar voorjaarsboden, op een zonnige dag maar wel na een gure week met vorst, het ijs lag nog op de sloten en plasjes.

Wat betreft de vogels kwamen we beslist aan onze trekken, we spotten er zo’n 15 verschillende. Ze waren niet alle te zien, maar zeker te horen, zoals de winterkoning, de groenling en de altijd aanwezige groene specht. We zagen baltsende torenvalken, en een vink die nog eens voordeed hoe een echte vinkenslag klinkt. De grote bonte specht gaf een mooi staaltje weg.

Goed kijken en met en van elkaar leren is het motto van de expedities, en dat goed kijken was wat betreft de planten wel nodig, want de vroege bloeiers waren een beetje in hun schulp gekropen. De dichtgevouwen bloempjes van de grote ereprijs waren met enige moeite te zien, de witte dovenetel kwam nog niet veel verder dan bloemknoppen. Na veel speuren vonden we 1 exemplaar bloeiend speenkruid. De kleine veldkers is inderdaad zo klein dat je er gemakkelijk aan voorbij zou lopen.

Groot hoefblad

Langs de golfbaan een mooi talud met groot hoefblad – een tweehuizige plant die zowel mannelijke als vrouwelijke exemplaren telt, net als de grote brandnetel, en de dag- en de avondkoekoeksbloem die we verder in het voorjaar weer aan gaan treffen in onze regio. Sneeuwklokjes en krokussen lijken zich nergens iets van aan te trekken, die stonden er echt fleurig bij. De meest bijzondere vondst is geoord helmkruid, dat moesten we opzoeken op de app Obsidentify, en is nog niet in bloei.

Krokus

Na afloop stond voor wie dat wilde de koffie klaar in het Trefpunt. Wat een heerlijke ochtend was het weer.