Gids: Cor van de Lustgraaf. Aantal deelnemers: 31.
Vorig jaar hebben we op 20 mei dezelfde excursie gehad.


Zonsopkomst

Ook toen was het verzamelen geblazen bij Outdoor Valley. Dus zoveel nieuws valt er niet te vertellen. Wel is de vraag naar boven gekomen: kunnen die vogels niet twee uur later met zingen beginnen, want 5 uur opstaan is toch echt geen lolletje voor een man van mijn leeftijd. Nee, dat kan niet want die vogels zijn zo geprogrammeerd dat ze bij zonsopkomst moeten zingen. Zodra die zon opkomt beginnen die stembanden te trillen. Niets aan te doen.

Fluitenkruid

Dovenetel

Meidoorn

We zien wel veel. Veertien dagen geleden was alles nog kaal. Een paar dagen regen en daarna veel zon doet de natuur exploderen. Alles is nu groen en alles brult de grond uit. Fluitenkruid, blauwe en witte smeerwortel, dovenetel, meidoorns, kersenbomen, Hollandse berenklauwen, wilgen, vogelkersen en kornoelje staan nu vol in bloei. Van het groot hoefblad zien we nu ook de grote bladeren. Veertien dagen geleden zagen we alleen de bloemen ervan.

Wilgenkatjes
Er is een stukje grond dat “eigendom” is van Ton Goudriaan. Op dit stukje grond heeft hij wilgen aangeplant. Enkele natuurwerkers die zich in ons gezelschap bevinden krijgen opeens een gemene grijns op hun gezichten. Je ziet ze denken: “die boompjes laten wij niet groot worden”. Een natuurwerker loopt zelfs op gestolen schoenen. Op zich niet zo erg, maar die schoenen zijn wel betaald van mijn belastingcenten. Dit is dus de tweede tegenvaller, c.q. frustratie.

Fuut op nest
Vogels: volop: zwartkoppen, tjiftjafs, heggenmussen, vinken, grasmussen, rietzangers, bosrietzangers, een snor, een schorre fazanthaan, merels, fitissen, houtduiven (u weet wel, die vogels die van hun nestbouw een potje maken), kleine karekieten, blauwe reigers, grutto’s, scholeksters, zanglijsters, tuinfluiters, gaaien, kraaien, kauwen, eksters, knobbelzwanen, visdieven (die hebben we meteen verwezen naar die eilandjes), kuifeenden, krakeenden, aalscholvers, meerkoeten, Canadese ganzen, grauwe ganzen, nijlganzen, kokmeeuwen en zilvermeeuwen. Futen hebben we ook gezien. Eentje zat te broeden op een nest.
We hebben nog een hele discussie gehad over twee vogeltjes, te weten de grasmus en de braamsluiper. We zien een grasmus of een braamsluiper. Riekje en Annet halen hun vogelboekjes erbij en wat blijkt: ze hebben verschillende vogelboekjes en de plaatjes van voornoemde vogels verschillen nogal. We houden het maar op een grasmus, want een braamsluiper in dit gebied lijkt ons niet zo logisch.
Denk je na afloop van de excursie koffie te krijgen, nou nee, die tent bij Outdoor Valley is afgebrand (derde frustratie). Dan maar een ontbijt in het Trefpunt zoals vorig jaar met die heerlijke eitjes van Piet de Pater, ook hier: nee dus (vierde frustratie). Volgend jaar moet het echt anders. Dan moet er ook een andere verslaggever komen.
Op weg naar huis zag ik nog een konijntje. Altijd leuk.
Dank aan de gids en aan alle deelnemers.

Verslag en foto’s: Piet Mulder.

Raapzaad

Blauwe smeerwortel

Witte smeerwortel

Groot hoefblad