Roerganger: Henk Zomer, aantal deelnemers 14. We starten in Bunnik.

Onze officier in de orde van de Rotta-Vogelwacht

Tot ons aller verrassing vraagt Marijke den Oudendammer, onze secretaresse, het woord. Henk moet naar voren komen en Marijke bedankt Henk (en Jan Kees Hoek) voor hun jarenlange inzet en organisatie van de maandelijkse ledenexcursie. Henk wordt ter plekke geridderd en benoemd tot officier in de orde van de Rotta Vogelclub. Marijke overhandigt hem de daarbij behorende versierselen: een hanger, volledig gemaakt van natuurlijk materiaal (van een natuurclub kun je dat natuurlijk verwachten), met als opschrift: “Henk, de voor-loper”. Op de achterkant staat het Rotta-logo. Deze benoeming houdt in dat Henk als hij meegaat op excursie helemaal achteraan moet lopen in plaats van vooraan. Een ieder bedankt Henk op zijn of haar eigen wijze.

Mooie boom aan de Kromme Rijn

Kromme Rijn

De Excursie: het landgoed bestaat uit Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen. Het is een landschap van weilanden, bossen, sloten en boomgaarden. Het ligt deels langs de Kromme Rijn. De bossen dateren van de 17e en de 18e eeuw. Het barokke deel bestaat uit rechte paden en lanen en het gedeelte met de Engelse landschapsstijl bestaat uit slingerpaadjes, doorkijkjes en waterpartijen.

Herfstlaantje

Kenmerkend voor dit landschap zijn de gigantisch grote beuken en eiken. Er staat zelfs een joekel van een sequoia. Door de herfst zijn de bladeren geel en rood en bruin. Bij elke windvlaag zien we de lucht vol glinsterende bladeren. Schitterend!! Het is alsof het gouden munten regent. Een van de deelneemsters zei: “Het is net of de lucht vol vlinders zit”.

De ideale plek voor insecten en kleine dieren

Er ligt bij een landhuis een beuk die in 2006 is omgewaaid. De beuk was 260 jaar oud. Op de rottende stam groeien allerlei planten en andere organismen. Een bron van voedsel voor insecten en vogels. Deze beuk wordt vanwege zijn hoge leeftijd Methusalem genoemd (zie Genesis 5:27). Er staan nogal wat aronskelken. Hier en daar staat pitrus. Dat zou je niet verwachten in zo’n oud bos. Verder nog wat Spaanse aken en veel dode essen.

Stronk met mos en paddenstoel in de Kromme Rijn

Zadelzwam

Paddenstoelen: een heel grote zadelzwam en tonderzwammen en nog wat elfenbankjes-achtige paddenstoeltjes . In een hoge dode beukenstam zitten veel spechtengaten. Het ovale gat is van een zwarte specht. De ronde gaten zijn van bonte spechten. Zoals ik al vele malen heb gezegd: “gat is rond, specht is bont”.
Dieren: een eekhoorn, schapen en koeien. Volgens Piet de Pater zijn de koeien jonkies van dit jaar. Het zijn geen vleeskoeien maar melkkoeien. De stier is er nog niet overheen geweest. Waarvan akte. Interessante informatie van een ex-slager. We zien een stuk grond dat volledig is omgewoeld door wilde zwijnen.
Als leden van een natuur- en vogelclub kijken we natuurlijk ook naar vogels: wilde eenden, boerderij-eenden (op een vorige excursie zei ik soep-eenden: een zeer strenge vegetariër, een vrouw, werd toen heel kwaad op mij en zei: “het zijn boerderij- eenden!!!”), krakeenden, meerkoeten, Canadese ganzen, grauwe ganzen, boerderij-ganzen, boomklevers, gele kwik, halsbandparkieten, merels, kraaien, staartmezen, houtduiven, winterkoning en een goudhaan. IJsvogels hebben we helaas niet gezien. Ze komen daar wel voor.

Het was een heel bijzonder mooie herfstwandeling.
Dank aan Henk en aan alle deelnemers.

Verslag en foto’s: Piet Mulder

Griilige wilgen