De lepelaar in het Rottagebied, een nieuw infopaneel, en andere nieuwtjes

Zo’n 35 jaar geleden zag ik voor het eerst lepelaars. Dat was op Texel, waar we de voorjaarsvakantie doorbrachten met onze kinderen. We waren zwaar onder de indruk, want ze broedden toen nog maar op twee plaatsen in ons land, daar en in het Naardermeer. Deze week zag mijn 8-jarige kleinzoon zijn eerste lepelaar op een fietstochtje – in plaats van gymnastiek – met zijn vader, gewoon in de Abtswoudsepolder.

Nu is er zelfs een paartje neergestreken en heeft een nest gemaakt bij de Zevenhuizerplas, op een van de eilandjes aan de westkant. Rond de stad waren ze al vaak foeragerend gezien, in de Eendragtspolder, de Groenzoom en op nog veel meer plaatsen. Nu maar hopen op broedsucces.

Lepelaars © Jonathan Leeuwis

Langs de Rottekade ter hoogte van de Eendragtspolder is afgelopen week een nieuw infopaneel (met bankje) geplaatst om wandelaars en fietsers te attenderen op het gevogelte. Het is een gezamenlijk initiatief van het Recreatieschap, Staatsbosbeheer, de provincie en Rotta.

De prachtige vogelfoto’s op het scherm zijn van Rob Belterman. Voor wie niet te voet of op de fiets kan komen is er een parkeerplaatsje voor 3 auto’s. Een eerste blik leverde o.a. grutto’s, tureluurs, kieviten, scholeksters, kuifeend, tafeleend, wilde eend, grauwe en Canadese ganzen, kokmeeuwen in grote aantallen. En een akkerhommel op de hondsdraf.  De waarnemingen ter plekke zijn te vinden op de website van vogelkijkhut.nl, onder vogeluitkijkpunt Zevenhuizen-Eendragtspolder.

Oosterse sterhyacint © Josien

In mijn directe (woon)omgeving twee onverwachte schoonheden: de oosterse sterhyacint en de voorjaarsster. Het zijn geen inheemse planten, maar ik heb ze ook niet geplant, ze komen gewoon aanwaaien. Volgens Obsmap allebei zeldzaam.

Tekst: Josien Hofs