De publiekswandeling op 14 oktober onder leiding van Rien van der Vorm, Rob Belterman en Aria van Ballegoie trok een record aantal deelnemers, zo’n 35 liefhebbers.

Nadat Rien vertelt over het gebied en de maatregelen die binnenkort in samenwerking met Staatsbosbeheer genomen worden om het gebied nog beter in te richten begeven we ons op pad. Erg ver komen we niet, want o, wat een rijkdom aan paddenstoelen. Stilstaan, aanwijzen, ontdekken, foto’s maken. Rob heeft een dag ervoor alvast wat rondgeneusd dus kan ons de bijzonderheden goed laten zien.

Zwavelzwam – afgesneden

Het begint met een afgesneden zwavelzwam, een van de weinige eetbare paddenstoelen, kennelijk is die ergens in een koekenpan verdwenen. De Britten noemen dit ‘chicken of the wood’.

Vliegenzwam

Valse kopergroenzwam

Om er nog een paar van de tientallen verschillende te noemen: vliegenzwam, peksteel, gele en zwarte trilzwam, dooiergele mestzwam, kaneelkleurige melkzwam en valse kopergroenzwam.

Dooiergele mestzwam

Russula

Intussen zien we overduidelijk het nut van het laten liggen van omgevallen dan wel omgezaagde bomen en struiken. Een rijk leven ontwikkelt zich daar. Zelfs op onbenullig lijkende stokjes vormen zich nog paddenstoelen, soms van slechts een paar millimeter.

We zien helaas hier en daar het resultaat van te rigoureus uitgevoerde werkzaamheden. Daarover is Rotta in gesprek met de beheerder, en we gaan er maar van uit dat het in de toekomst beter zal gaan. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt, maar als de man op de trekker daar niet in (be)geleid wordt kan het alsnog mis gaan. Rotta houdt de vinger aan de pols. Het beheerwerk is voor de natuurwerkers van Rotta trouwens ook een beste klus, als je niet wil dat bramen het hele gebied gaan koloniseren. We kunnen ons voorstellen dat het pittig werk is.

Na ruim twee uur zijn we terug aan het begin, en hebben we vermoedelijk amper twee kilometer afgelegd, maar wat was het een fantastische wandeling. Applaus voor de gidsen!

Verslag en foto’s: Josien Hofs