Staande op de dijk bij Stellendam met een grauwgrijze achtergrond waar Europoort lichten doorheen knipperen, zijn het de vele vogelgeluiden die ons richting geven aan wat we zien.

Klein deel van de honderden Brandganzen

Klein deel van de honderden Brandganzen

Een langgerekte donkere vlek met zacht gegak duidt op een grote hoeveelheid brandganzen. Het is eb en er wordt langs de watergrens druk gefoerageerd. De beweeglijke scholeksters laten voortdurend van zich horen en twee lepelaars lichten op in de grijsheid. Een, door z’n formaat, duidelijk zichtbare wulp beweegt zich rustig tussen de anderen en de beweeglijke tureluurs vallen op door snelheid en geluid. Aan de andere kant in de haven drijft een groep smienten sierlijk rond, terwijl de brilduiker ons bezig houdt door steeds weer onder water te verdwijnen

Zeekoet in de Kwade Hoek

Zeekoet in de Kwade Hoek

Zeewolfsmelk in de zeereep van de Kwade Hoek

Zeewolfsmelk in de zeereep van de Kwade Hoek

Bij de Kwade Hoek is het de blauwe kiekendief die glijdend over de duinen onze aandacht trekt. We zullen deze dag ook nog de buizerd, de torenvalk en de sperwer zien. Het kleine vogelvolk is vertegenwoordigd door de verstopte veldleeuweriken, de rietgors en de vrolijk heen -en werende groenlingen, die vandaag hun kanarie-geluid laten horen. We spreken een requiem uit voor een dode zeekoet, verwonderen ons over de grote hoeveelheid kraaien-aan-zee en weten een enorme bewegende hoeveelheid kramsvogels niet te tellen. Honderden. Het strand wordt groener. We zien zandwolfsmelk en zeeraket.

Rotganzen en Scholeksters op de Brouwersdam

Rotganzen en Scholeksters op de Brouwersdam

Op de als vanouds zeer winderige Brouwersdam kleumen we gelukzalig met de blik op de middelste zaagbek en de brilduiker. Langs de eblijn zoeken wulp, kluut, paarse strandloper, zilverplevier, tureluur en scholekster naar voedsel, daarbij vergezeld door een man die terugkomt met een mand oesters. Een groep rotganzen dobbert in een plasje en bij de doorlaat begroeten we de beide zeehonden, die samen met aalscholvers, grote mantelmeeuw en stormmeeuw hun maaltijd opdiepen. En bijna onopvallend over de damstenen draaft de steenloper.

Brandganzen in vlucht (Battenoord)

Brandganzen in vlucht (Battenoord)

Flamingo's kijken

Flamingo’s kijken

Een deel van de ruim 60 Flamingo's

Een deel van de ruim 60 Flamingo’s

Rijdend over de smalle landweggetjes komen we graslanden vol brandganzen tegen en gaan dan voor het slotstuk naar Battenoord. In het ons omringende grijs met het gezoem van windmolens in de oren zien we in de verte kleine roze eilandjes: een wonderlijke ontmoeting met vogels die iets zonnigs oproepen: flamingo’s.

Chileense Flamingo's

Chileense Flamingo’s

De zon doet even mee: net boven de horizon verschijnt een lichtstreep met wat witte wolken en huissilhouetten. Het einde van een prachtige dag!

Verslag: Anneke Zuidervaart
Foto’s: © Dick Hoek

Verschillen tussen Flamingo’s

Dick Hoek – Moeilijk te zeggen hoeveel Flamingo’s en Chileense Flamingo’s. De meeste stonden hardnekkig met hun kop in de veren. Ook verschillen adulte en nog niet volwassen vogels nogal van elkaar. Chileense waren in de meerderheid.

In deze tabel staan de verschillen tussen beide soorten: