Met 20 Kapoentjes op (natuur)pad is gewoon feest! Rotta Kapoentjes zijn kinderen van 4-5-6 jaar, die met een begeleider komen genieten van de natuur…
{gallery}2013/20_kapoentjes{/gallery}In ons Natuurcentrum was het dan ook een volle bak met rond de 45 mensen op woensdagmiddag 30 oktober 2013. Er was binnen van alles te zien, met name op het gebied van paddenstoelen. Voor een aantal kinderen gold: ‘Even de kat uit de boom kijken’; andere Kapoentjes sloegen deze fase over. In de kring kwam iedereen los. We hebben via de beamer enkele totaal verschillende zwammen laten zien. Natuurlijk was ‘de rood met witte stippen…..’ – de Vliegenzwam – het meest bekend. Na deze middag is het blikveld van de kinderen en de begeleiders behoorlijk verruimd. Ook ‘vruchten en zaden’ hebben we nog even aangekaart. Altijd leuk om een flink aantal Esdoornzaden als helikopters tussen de kinderen te laten landen.
Buiten was het heerlijk herfstweer – de mooiste dag van de hele week. In 4 groepjes zijn we op stap gegaan. Alle Kapoentjes waren bewapend met een vergrootglas en een spiegeltje. De begeleiders namen de zoekkaarten en een plastic tas mee. Twee groepjes begonnen hun speurtocht op ons eigen terrein; de andere 2 groepjes staken de weg bij onze parkeerplaats over en liepen het traject, dat de Rangers pas ook gevolgd hebben. Al gauw was het ‘Bingo…..’ en ‘Hier, hier…..’. Onze jeugdige speurders hebben met hun hulpmiddelen heel wat paddenstoelen aandachtig bekeken. Vaak waren zij sneller met het traceren ervan dan de begeleiders: het loepje erboven om de zwam te vergroten en het spiegeltje eronder: is het een plaatjeszwam of een gaatjeszwam? Onze Kapoentjes kunnen u dit haarfijn vertellen. Leuk is het herkennen van een paddenstoel op de zoekkaart. Voor deze groep kinderen zijn namen niet zo belangrijk. Toch even een paar voorbeelden: de Roze stinkzwam (vrij zeldzaam), het Gewone zwavelkopje, de Tonderzwam, de Geschubde inktzwam, het Meniezwammetje en het Geweizwammetje.
Afgelopen maandag heeft het in de regio heftig gestormd: op ons eigen terrein is een grote tak van een Kastanjeboom afgescheurd. Mooi om eens van dichtbij te bekijken. Ook onderweg lag er een Kastanjeboom op de grond. Af en toe zag je nog onderweg een bloemetje haar gekleurde kopje opsteken, zoals de Paardenbloem, het Madeliefje en de Witte en Paarse dovenetel. De bloemetjes van de Witte dovenetel waren niet zo zoet meer. Dan kun je beter via onze huisimker Johan een potje honing in ons Natuurcentrum kopen (€ 5,00). Eén groepje heeft ook de Rietpluimen nog eens van dichtbij bekeken. Altijd leuk om je begeleider of de gids daar lekker mee te kietelen. Thuis in ons Trefpunt hebben we nog even wat gedronken en ook het Mariakaakje ging erin als k………l……r Voor volgende jaar staat er weer per kwartaal een natuuractiviteit voor de Kapoentjes op de rol. Je krijgt er later via de mail of de website bericht over.
De kinderwerkgroep van ‘Rotta’ wenst jullie alvast een gezellige decembermaand en – misschien – tot ergens in 2014.
Tenslotte nog een reactie van een enthousiaste oma: ‘Ik wil jullie als oma weer bedanken voor de leuke natuurmiddag. Het is een zeldzaamheid dat dit gedaan wordt voor deze leeftijd en ‘kijk eens hoe ze genieten’. Voor mij en mijn kindjes zou het deze winter/vroege voorjaar nog een keer mogen.