Een brandnetel prikt, toch? En blijft kleefkruid niet in je mond plakken? Kun je dit echt opeten? Dat we veel meer kunnen eten dan we denken werd zaterdag 18 juni duidelijk. We zagen dat bloemen en kruiden niet alleen mooi zijn, maar ook lekker, gezond, leerzaam en zelfs gratis.
Dit keer verzamelden de Rotta Rangers in het Lage Bergse Bos. Voor we op weg gingen kregen we eerst uitleg over wildplukken. Wat mogen we plukken, hoe en waar kunnen we het beste plukken, waar moeten we op letten en pluk vooral alleen wat je nodig hebt.
Ook belangrijk om te weten is, dat je niet zomaar alles in je mond moet stoppen.
Daarom kregen de Rangers een handige zoekkaart met de eetbare planten uit dit gebied erop. We struinden over een mooi, bosrijk en spannend eiland, waar genoeg te vinden en te beleven was. Wat we plukten deden we in kleine emmertjes om er later op de ochtend met elkaar van te genieten.
We leerden van Marion hoe je een brandnetel kunt plukken zonder dat hij prikt en dat het een heel veelzijdige plant is! Naast dat je er kleding en stof van kunt maken, is het ook de waardplant voor wel 50 soorten vlinders. En hij is supergezond en goed te gebruiken in de keuken. We namen hem mee voor de thee.
De Rangers weten wel dat insecten belangrijk zijn voor ons dagelijks eten. Om dat te ervaren speelden we onderweg een leuk spel. Zes van ons waren bloemen en de overige Rangers waren hardwerkende bijtjes. De bijtjes gingen ijverig van bloem tot bloem om zoveel mogelijk stuifmeel-stippen te verzamelen. Wat niet meeviel omdat sommige bloemen zich wel héél goed hadden verstopt. Soms hadden de bijtjes pech, omdat er bloemen waren uitgebloeid. Maar uiteindelijk hadden de bijtjes genoeg stuifmeel-stippen verzameld.
Daarna struinden we weer verder, om met goed gevulde emmertjes bij de picknickplaats aan te komen. Een groep Rangers ging aan de slag om kruidenboter te maken met al het verzamelde lekkers. Daarbij gebruikten we onder andere blaadjes van kleefkruid, hondsdraf, kaasjeskruid, madeliefjes, look-zonder-look, paardenbloemen en van witte- en rode klaver. Toch wel leuk om te leren dat we veel bloemen ook kunnen eten, iets wat toch een beetje onwennig is. Daarna werden toastjes besmeerd met de heerlijke kruidenboter en zelfs nog mooi versierd met blaadjes van bijvoorbeeld kaasjeskruid en meegenomen goudsbloem.
De andere kinderen hielpen mee met live theezetten met de “Kelly kettle”. Voor de Kelly kettle moest eerst nog wat aanmaakhout worden gesprokkeld. In het theewater deden we onder andere jonge toppen van de brandnetel, braam en hondsdraf. Ondertussen dronken we verrukkelijke vlierbloesemsiroop, gemaakt door Esmeralda.
De (groot)ouders die de kinderen inmiddels op kwamen halen mochten natuurlijk ook wat proeven.
We hebben deze ochtend ervaren dat het heel leuk is om gezellig met elkaar de natuur in te trekken en onderweg nog allerlei lekkers te plukken. En ook dat er in onze verstedelijkte Randstad genoeg prachtige plekken zijn.
Louise Vernooij-Ottevanger
18 juni 2022
Foto’s: Esmeralda & Louise