Op 24 juni om 20.00 uur komen onderzoekers van de Erasmus Universiteit uitleg geven in het Trefpunt over een onderzoek dat start in de Eendragtspolder.
Zij hebben vrijwilligers nodig om 1x in de week een vogeltelling te doen in een bepaald gebied van de Eendragtspolder.

Eén van de gevolgen van klimaatverandering is een toename van het aantal regenbuien en de intensiteit van regenbuien. Een mogelijke oplossing is het aanleggen van piekbergingen, die tijdelijk onder water gezet worden tijdens intense regenval. Piekbergingen zijn onderdeel van het nationaal plan om Nederland weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, echter zijn de effecten hiervan op natuur vrijwel onbekend.

Daarom wil een groep onderzoekers van het Erasmus MC, Leiden universiteit, TU Delft, Universiteit van Amsterdam en het NIOO-KNAW een onderzoek uitvoeren in de Eendragtspolder, waarbij een klein deel van de polder experimenteel onder water wordt gezet. Het onderzoek focust zich op hoe dit de lokale vogel- en muggenpopulaties beïnvloedt, waardoor de kans op verspreiding van muggen overdraagbare ziektes als gevolg van de inundatie toeneemt. De focus ligt op het Usutu virus, ook wel bekend als “de merelziekte” en het Westnijl virus. Beide pathogenen komen voor in vogels en worden tussen vogels, en incidenteel tussen vogels en mensen, door muggen overgedragen.

Voor dit onderzoek worden er dit jaar in juli-september al nulmetingen gedaan in het gebied, en in 2025 vindt de daadwerkelijke inundatie plaats. In beide jaren is de onderzoeksgroep op zoek naar vrijwilligers die één keer per week in de periode juli-september de vogelsoorten en aantallen in het gebied kunnen inventariseren.
Deze resultaten zullen verder in het onderzoekstraject gebruikt worden, waarbij de resultaten ook voor Rotta gepresenteerd zullen worden.

Website voor verdere informatie: https://convergence.nl/pandemic-disaster-preparedness-center/research/climate-change-and-vectorborne-virus-outbreaks/

Maurice van Veen – Coördinator onderzoek Rotta Natuur