Expeditie Rotta in het Koornmolengat
Er is al meerdere keren bericht over ‘ons’ natuurreservaat Koornmolengat. Deze keer waren we er met Expeditie Rotta op zaterdagochtend. Ondanks de regen bij de start waren we met ruim 20 liefhebbers. Het leuke van de ochtend is dat er meer insecten en vlinders te zien zijn dan in de avond.
Heel fijn dat Rien erbij was, als gast dit keer, maar we konden ons toch weer laven aan zijn kennis van het gebied en van het beheer, met bijbehorende dilemma’s. Wat, waar en hoe vaak maaien? Wat moet ruimte krijgen en waar laten we alles zijn gang gaan?
Afgelopen week stuitte de maaiploeg bij het werk op een wespennest, en om de verontruste horde niet af te wachten hebben ze het maaisel nog maar even laten liggen, om later alsnog af te voeren. Het gebiedje daar moet open blijven om het veenmos en de moerasplanten de kans te geven. Ook andere stukken worden geregeld gemaaid om de biodiversiteit te bevorderen, zodat meer flora en fauna tot ontwikkeling kan komen.
Het mooie is dat er nooit iets is ingezaaid of aangeplant, alles wat er staat is dus ‘gebiedseigen’ te noemen. Dat geldt uiteraard ook voor aalscholverkolonie, die wel aan het inkrimpen is, maar wel stabiel lijkt.
Bijzonder leuk om een behoorlijke hoeveelheid rupsen van de dagpauwoog op de brandnetels langs het pad te zien. De stadsreus was voor menigeen een eerste kennismaking. Het veerdelig tandzaad doet het erg goed, en we kwamen uiteraard niet zonder te proeven langs de waterpeper. De moerasvarens staan er fier als wachtposten bij. Buitenom langs het fietspad een nieuwe soort: weegbreeslangenkruid.
We eindigen met een inmiddels wat kleiner groepje weer bij café De Roerdomp, op het terras in de zon.
Nog een keer mee in de avondschemering? Het kan nog drie keer dit seizoen op de vrijdagavond.
Nadere informatie op deze site https://rotta-natuur.nl/unieke-mogelijkheid-om-het-koornmolengat-te-bezoeken/, opgave bij corvandelustgraaf@gmail.com of 06-29242769.
Verslag en foto’s: Josien Hofs