Jaarverslag 2021

Het was opnieuw een jaar met passen en meten door bekende omstandigheden (laten we het C-woord niet teveel noemen). Helaas dit jaar opnieuw geen ledenavonden en ook het Trefpunt was maar beperkt open. Daarnaast geen Algemene Ledenvergadering in levende lijve. Via de ledenraadpleging hebben we een prima alternatief gevonden, maar wat een gemis om elkaar niet te ontmoeten!

De werkgroepen zijn de pijlers onder onze vereniging. Hieronder kun je lezen dat er gelukkig toch nog heel veel door is kunnen gaan.

Bestuur

De samenstelling van het bestuur is dit jaar niet veranderd. Henk Starink is herkozen en daar zijn we erg blij mee. De bestuursvergaderingen hebben digitaal, maar gelukkig ook in levende lijve plaatsgevonden. De bestuursvergaderingen zijn openbaar voor leden. In de wintereditie van Aves Visum zijn de vaste tafelgenoten al genoemd. Daarnaast nodigen we ook andere belangstellende leden van harte uit voor onze bijeenkomsten. Zo krijg je een goed beeld wat er zoals gebeurt om onze vereniging groeiend en bloeiend te laten blijven.

Rotta Jeugd

door Louise Vernooij-Ottevanger

Na de lange radiostilte hebben we in 2021 toch een doorstart kunnen maken. Er zijn twee activiteiten georganiseerd en uitgevoerd voor de Rotta Rangers (7-12 jaar). Een mooi resultaat, gezien de belemmeringen door het coronavirus. Helaas was het voor de Kapoentjes (4-6 jaar) niet haalbaar om in 2021 een middag te organiseren.

Voor de Rangers was er op zaterdagochtend 19 juni slootjessafari, in samenwerking met Cees van der Burg en Jan Smith van Projectgroep Oppervlaktewaterkwaliteit Oostland (POkO). Allemaal blije gezichten na zestien maanden corona-pauze, zowel de Rangers als de vrijwilligers hadden er enorm veel zin in. Een mooie verdeling tussen bekende (gegroeide!) Rangers, ‘oud’-Kapoentjes die over gingen naar de Rangers én nieuwe gezichten!

Op zaterdagochtend 2 oktober was de vogeltrek het thema. De Rangers en vrijwilligers klommen naar “Lührs” in het Hoge Bergse Bos om daar aan te sluiten bij de Internationale Vogeltelling. Naast een interactieve route naar boven, kregen de Rangers tekst en uitleg van vogelspecialist Maurice en oud-Ranger Thyrza. Ze mochten meetellen en kijken door grote telescopen. Niet alleen trekvogels, maar alle vogels werden geteld en door het aanwezige team van Rotta waargenomen en geturfd.

Bij beide ochtenden waren twintig kinderen aanwezig en dus maximaal volgeboekt. En wat een leuke verbinding met andere werkgroepen van Rotta. Van deze activiteiten is verslag gedaan met foto’s op de website van Rotta en in De Heraut. Om de Kapoentjes en Rangers betrokken te houden in de coronatijd, werd via de site van Rotta een oproep gedaan om natuurbelevenissen in te sturen. Dit kan uiteraard doorlopend.

Voor de begeleiding van de Rotta Rangers waren vijf trouwe vrijwilligers en enkele ouders actief. Een oproep voor vrijwilligers in 2021 leverde enkele nieuwe jeugdvrijwilligers op.

De Werkgroep Jeugd heeft dankzij de bijdrage van € 2,00 per deelnemer een klein financieel overschot behaald. We gaan er in 2022 opnieuw een mooi jaar van maken.

Onderzoek

Net als in voorgaande jaren verzorgt Dick Hoek weer een imposant overzicht met resultaten van al het onderzoek dat door Rotta wordt uitgevoerd. Bedankt Dick voor deze stevige kluif!

Black Tailed Godwit Stood On Water

Natuurwerk

door Rien van der Vorm

Ondanks de beperkingen van corona hebben wij toch ruim 3.000 uur gewerkt in onze gebieden, wel in kleine groepen, soms wel op 6 plekken tegelijk op één dag. Het meeste werk was in de Wiebertjes, alle ruigte/hooilandjes zijn 2 maal gemaaid en is het maaisel afgevoerd, met als doel verschralen om meer kruiden te krijgen. Voor het eerst vonden we hier grote ratelaar, een half parasiet op riet en gras.
Alle slootranden zijn met een sloothaak open geharkt en gemaaid om het slotenpatroon van de Wiebertjes meer zichtbaar te maken.

De samenwerking met SBB was weer goed, enkele malen was er sprake van wat miscommunicatie. Overleg was er over bosbeheer in het Hoge Bergse Bos en Nessebos, rietmaai-beheer en het behouden van boomopslag in rietkragen. Ook de vergoedingen voor ons werk zijn aangepast.
Gelukkig waren er dit jaar geen ongevallen of verwondingen te melden en ook corona kreeg geen vat op onze natuurwerkers, buiten zijn is natuurlijk heel gezond en met elkaar buiten werken nog veel meer.

Een kort naschrift van uw natuurwerkende secretaris:

Een diep petje-af voor Rien die letterlijk én figuurlijk iedere week de kar trekt én elke zondagochtend (je kunt de kerkklok er op gelijk zetten) ons verblijdt met het plan van de week met daarin vaak een interessant weetje over ons fantastische natuurwerk.

Tuin- en erfvogels

door Henk Starink

De belangstelling voor vogels groeit ieder jaar. Bij de Nationale Tuinvogeltelling 2021 telden liefst bijna 200.000 mensen de vogels in de eigen tuin, balkon of op het erf.

Ook veel Rotta-leden zijn bewust bezig met het natuurvriendelijk maken van de eigen tuin of directe omgeving. Onze tuin- en erfvogelconsulent Henk Starink helpt Rotta-leden graag met advies over geschikte beplanting.

In 2021 ontvingen acht families uitgebreid advies-op-maat voor een natuurvriendelijke inrichting van de tuin. Een vaak gestelde vraag is welke nestkasten voor vogels geschikt zijn en wat de beste plek is om een nestkast op te hangen.

Daarnaast ontvingen zeven families handige tips en hulp bij het ophangen van nestkasten, waaronder een op maat gemaakte torenvalkkast. Ook een volkstuinvereniging en een roeivereniging in Rotterdam zijn geholpen met tips en materiaal voor nestkasten.

Voor de gemeente Lansingerland is in een klein team gewerkt aan drie natuurvriendelijke adviezen. Het betreft een groenadvies voor het bedrijventerrein Oudeland, een plan voor de inrichting en het beheer van het kleine natuurgebied Rietland in de toekomstige wijk Wilderszijde en advies over natuurvriendelijke oevers in Westpolder Bolwerk. Ondanks coronabeperkingen konden in 2021 ouderen in de Leeuwerik in Bleiswijk opnieuw genieten van een leuke presentatie over het natuur- en vogelwerk in ons werkgebied.

POkO

door Jan Smith en Cees Verburg

Nadat de Projectgroep Oppervlaktewaterkwaliteit Oostland (POkO) in 2018 werd opgericht is er veel oppervlaktewater door onze regio gestroomd. De afgelopen jaren heeft POkO veel kennis opgedaan over de chemisch-fysische eigenschappen van het oppervlaktewater, in de komende periode liggen de accenten op ecologische ontwikkelingen. Ons instrumentarium is gemoderniseerd om de belangrijkste nutriënten in het oppervlaktewater steeds beter te kunnen meten.

POkO werd het afgelopen jaar diverse keren uitgenodigd om de waterkwaliteit te meten. Niet alleen het meten van het fosfaat-, nitraat-, nitriet- en ammoniumgehalte, ook werden we in toenemende mate gevraagd om biologisch onderzoek te doen, enkele voorbeelden:

  1. In De Groenzoom werd in een gedeelte van een sloot het verloop in biodiversiteit over meerdere seizoenen gemonitoord.
  2. Op verzoek van de eigenaar van het Land van Belofte in Moerkapelle werd onderzocht hoe het is gesteld met de biodiversiteit in de waterpartijen.
  3. Op verzoek van Natuurmonumenten werden, samen met Drinkable Rivers, de watergangen bij de Melkschuur in de Vlinderstrik Berkel en Rodenrijs gemonitoord.
  4. Op verzoek van onze partner in POkO de Vereniging Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP) voerden we een uitgebreide 0-meting uit in de Plas van Van Buijsen in Pijnacker. Doel is het in kaart brengen van de huidige biodiversiteit.

POkO heeft geparticipeerd in de totstandkoming van het stroomgebiedsbeheerplan (SGBP-3) van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. Eind januari 2022 is het definitieve SGBP-3 HHSK vastgesteld. Het waterbeheerprogramma van het Hoogheemraadschap van Delfland (HHD) is zonder pro-actieve inbreng van externe expertise intern vastgesteld. POkO heeft om die reden een eigen – op onderdelen afwijkende – zienswijze op dat beheerplan van HHD ingediend. Ook op het Waterbeheerplan van de Provincie Zuid-Holland dienden wij onze zienswijze in.

Externe contacten
POkO heeft regelmatig contact met Natuurmonumenten Zuid-Holland en met Natuur en Milieu Zuid-Holland over het thema Water.
Voor Drinkable Rivers zijn we een hulp voor de Citizen Science methode. Hiermee hebben we toegang tot een groot netwerk van wetenschappers en organisaties op het gebied van water(kwaliteit).
Met Greenport West-Holland (samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs-, kennisinstellingen en overheid in de tuinbouw) hebben we contact over het snel informatie kunnen verkrijgen over waterkwaliteit.

Cursus Vogelherkenning voor beginners

De cursusavonden vonden dit jaar via Zoom plaats, met dank aan Kees van Krimpen die voor de techniek zorgde. Ook veel dank aan alle extra gidsen waardoor het mogelijk was om verspreid over vrijdag en zaterdag, in kleine groepen, tijdens de excursies het geleerde in de praktijk te brengen.

Publieks­activiteiten

De publiekswandelingen die we normaal gesproken een aantal malen per jaar organiseren, gingen vanwege corona dit jaar niet door. Gelukkig gold dat niet voor de zomerwandelingen door het Koornmolengat. Dankzij de inzet van maar liefst 34 gidsen konden 227 deelnemers genieten van deze wonderschone natuurparel.

Trefpunt Rotta

In 2021 is er veel tijd gestoken in een nieuwe huurovereenkomst voor het Trefpunt. Hierover is in het afgelopen jaar via de Nieuwsflits en Aves Visum gecommuniceerd. Na een overweldigend groen licht via de buitengewone ledenraadpleging kan de nieuwe overeenkomst ondertekend worden. Hiermee stellen we het gebruik van ons fysieke hart van onze vereniging voor de komende 15 jaar vast.

Het Trefpunt zelf is maar weinig open geweest maar dat neemt niet weg dat er volop gewerkt. Wekelijks door het Tuin Team en door de handige mannen voor allerlei reparaties en het bouwen van nestkasten en niet te vergeten de Witte Tornado’s die zorgen voor een schoon en fris verenigingsgebouw.

Ruimtelijke ontwikkelingen in de regio

Over de Noordrand wordt ieder kwartaal in Aves Visum verslag gedaan door Jaap van Lien, vandaar dat we er hier, uiteraard in overleg met hem, niet nogmaals aandacht aan besteden.

Daarnaast is onze bemoeienis – als participant in de Alliantie Groenblauwe Rotte – met de ruimtelijke ontwikkelingen in Rottemerengebied gericht op het in 2021 door het Recreatieschap Rottemeren vastgestelde Ontwikkelplan voor het Landschapspark De Rotte. Nu is de focus gericht op de uitvoeringsagenda van dat ontwikkelplan. Ook hierover is met enige regelmaat de voortgang in Aves Visum te lezen.

Wat verder van de Rotte af wordt vanaf 2024 in het Middengebied van de Zuidplaspolder (gemeente Zuidplas) het nieuwe ‘Vijfde Dorp’ (8.000 woning) gebouwd. Dit middengebied is onderdeel van de belangrijke ecologische verbindingszone tussen de Rottemeren/Bentwoud en de Krimpenerwaard, echter door de grootschalige woningbouw komt die groenblauwe schakel onder druk te staan. In nauwe samenwerking met het Platform Mooi Zuidplas proberen we invloed uit te oefenen op het behoud van zoveel mogelijk groen.

Ondanks alle beperkingen was het een bijzonder jaar, maar zeker ook een goed jaar. We groeien nog steeds qua ledenaantal, we zijn financieel kerngezond en zo bruisend en vitaal als het maar zijn kan!