Jaarverslag 2020

Zo rond de tweede helft van januari beginnen we met nadenken en voorbereiden op onze Algemene Ledenvergadering. Zoals bekend zijn helaas veel activiteiten vanaf medio maart 2020 op een laag pitje gezet. Je denkt ‘dat wordt vast een jaarverslag met alleen maar afgelast’. Niets is minder waar! Er is op veel fronten hard gewerkt voor de vereniging én voor de natuur. De verschillende werkgroepen en het bestuur nemen je graag mee in de activiteiten en ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

Bestuur

Ook dit jaar is het bestuur ongewijzigd gebleven. Hans Sanders is onze voorzitter, Anneke Zuidervaart vicevoorzitter, Cor van de Lustgraaf penningmeester en Peter Wienbelt secretaris. Marijke den Oudendammer is bestuurslid en vertegenwoordigt de werkgroep Jeugd. We maken het bestuursteam compleet met Arend Hoogeveen, contactpersoon voor gemeente Zuidplas en daarnaast redacteur Aves Visum en Henk Starink richt zich naast zijn bestuurswerk op tuin- erfvogeladvies.

De Algemene Ledenvergadering (ALV), die eind maart 2020 gepland stond kon vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. In plaats daarvan is er een Algemene Ledenraadpleging georganiseerd. Hierin werd akkoord gevraagd voor een aantal belangrijke zaken zoals de financiën over het voorgaande jaar en de begroting. Daarnaast werd akkoord gevraagd voor de herbenoeming van Arend Hoogeveen in het bestuur. Deze digitale raadpleging is door 84 leden ingevuld en zij gingen unaniem akkoord met de voorstellen van het bestuur.

Het bestuur rekent er op dat op een later tijdstip er alsnog een échte ALV kan plaatsvinden. Enerzijds om een aantal besluiten formeel te bekrachtigen, anderzijds om elkaar weer te ontmoeten. Wat kijken we daar naar uit! Dat daar grote behoefte aan is blijkt wel uit de enthousiaste reacties op de fietspuzzeltocht op 27 juni rond de Rotte en de ‘van station – naar station’ ledenexcursie (deels in de stromende regen) in september door de Balij en Groenzoom.

Naast het bestuur is er een groep zeer gewaardeerde kartrekkers, zoals alle werkgroep-coördinatoren, de actievelingen in en rond het Trefpunt, de websitebeheerders en onze coördinator ledenexcursies. Deze laatste rol werd tot eind van het jaar vervuld door Jeanelle Breemer. Zij is echter in december naar Hilversum verhuisd en heeft daarom haar rol neergelegd. Voorlopig pakken Hans en Peter de excursies op.

Natuurwerk

De natuurwerkgroep is dit jaar maar liefst 2050 uur actief geweest. Er is gewerkt in het Koornmolengat, de Wiebertjes, de Zevenhuizerplas, de Hennipsloot, de Kooipolder, het Nessebos en rond het Trefpunt. Er is ook gewerkt in de gemeente Lansingerland, waar wilgen langs het fietspad in Park de Polder zijn geknot en ‘gestikt’ en in het Offenbachplantsoen hebben we de vlinderidylle mozaïek-gewijs (niet alles in één keer) gemaaid. Evenals voorgaande jaren hebben we weer volop gezaaid en gemaaid, ‘kloempen’ geplant, gezaagd en wilgen-hakhout geknot en last but least de natuurpaden beloopbaar gemaakt en gehouden. In de werkplaats van het Trefpunt is ook dit jaar weer hard gewerkt aan de productie van allerhande soorten nestkasten.

Onderzoek

Ondanks de beperkingen is het gelukt om planteninventarisaties te doen, met twee of hooguit drie personen. In het vroege voorjaar hebben we de Eendragtspolder verkend op de vegetatieve staat van de bijenorchis, en hebben zo’n 200 exemplaren aangetroffen. De ‘beloning’ kwam in juni met heel veel bloeiende orchideeën. Over de aantallen en standplaatsen is contact geweest met Staatsbosbeheer, zo ook over enkele andere zeldzaamheden zoals de naakte lathyrus.

Begin april stond een excursie met als doel een kilometerhok in ons werkgebied te inventariseren op de agenda. Die hebben we met z’n tweeën gelopen, waarbij we zo’n 140 verschillende soorten zagen in het deels bebouwde gebied Nesselande en een stuk Eendragtspolder.

Door het jaar heen zijn er door Rotta-leden veel losse waarnemingen gedaan, met aan het einde van het jaar als kers op de taart de eindejaars plantenjacht, een landelijke FLORON activiteit. Er zijn vanuit het werkgebied meerdere lijsten ingevoerd. In Ommoord konden we 36 verschillende bloeiende planten noteren, waaronder de redelijk zeldzame ronde ooievaarsbek. Ook in Hillegersberg/Schiebroek zijn hoge scores gehaald, uiteraard dankzij de zachte decembermaand. De inventarisaties in het buitengebied leveren zoals gebruikelijk wat minder aantallen.

In de Aves Visum (nummer 155) staat, van de hand van Dick Hoek, een uitgebreid overzicht van onderzoeks- en inventarisatieresultaten van het afgelopen jaar. Het gaat hier onder andere om vogels, zoogdieren, libellen, reptielen en amfibieën, vlinders, planten, bijen en wespen.

Rotta Jeugd

Helaas hebben we door de Corona-crisis in 2020 vanaf maart geen activiteiten voor de Rotta Rangers en Kapoentjes kunnen organiseren. Hopelijk kunnen we dat in de loop van 2021 weer oppakken.

Tuin- en erfvogels

Met veel enthousiasme gaf Henk Starink weer advies-op-maat aan tuinbezitters hoe je met geschikte beplanting meer insecten en vogels naar de tuin kunt lokken. In zijn tuinadviezen komen altijd vier onderwerpen terug. In natuurvriendelijke tuinen zijn namelijk altijd voedsel en water aanwezig, zijn er voldoende schuil- en vluchtplekken voor vogels, is nestgelegenheid aanwezig en is een gevarieerde beplanting waar jaarrond insecten en vogels op af komen. Voor zes families is een volledig tuinadvies opgesteld met heel wat tips en een tuinontwerp. Voor zeven families was een beperkt advies voldoende, bijvoorbeeld over nestkasten.

Voor Rotta-leden is deze service gratis en niet-leden betalen een kleine vergoeding. Naast deze tips voor particulieren zijn twee grotere adviesklussen in 2020 uitgevoerd. Het ging om de groene inrichting van het terrein van de nieuwe manege in het Lage Bergse Bos en voor Staatsbosbeheer. In vervolg op de laatste opdracht zijn inmiddels een torenvalkkast en drie kleine nestkasten geplaatst op het steunpunt van Staatsbosbeheer aan de Kooilaan in Bleiswijk. Op verzoek van Welzijn Lansingerland verzorgt Henk presentaties over het natuur- en vogelwerk voor de dagbesteding voor ouderen.

Projectgroep Oppervlakte­waterkwaliteit Oostland

POkO nam deel aan tal van webinars over waterkwaliteit, wetenschappelijke rapporten werden bestudeerd en relaties werden onderhouden, vanwege Corona meestal schriftelijk of digitaal, met lokale overheden en waterschappen.

In het voorjaar hebben we veel tijd gestoken in de methoden voor chemisch en fysisch monitoren van oppervlakte water. Deze veldmetingen zijn afgestemd op de parameters in de Europese Kader Richtlijn Water (KRW). Het meten van zogenoemd ‘overig water’ – de slootjes – is van groot belang (85 % van het areaal oppervlaktewater in ons werkgebied). Tussen mei en oktober heeft het team 26 biologische en fysisch-chemische monitoringen uitgevoerd, de uitkomsten zijn steeds gerapporteerd aan de ‘opdrachtgever’.

Veel aandacht is besteed aan de toepassing van het chemisch middel Phoslock® dat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) in wil zetten tegen blauwalg in de Bleiswijkse Zoom. Hierbij werken we nauw samen met verontruste burgers in Bleiswijk en een aantal partijen in de Verenigde Vergadering – de ‘Tweede Kamer’ – van HHSK. Resultaat van onze acties tot nu toe: het besluit om het middel toe te passen is binnen HHSK doorgeschoven naar de Verenigde Vergadering in maart 2021.

Het HHSK heeft in het najaar van 2020 een participatietraject voor het nieuw op te stellen Waterbeheerplan voor de komende 6 jaar georganiseerd. POkO heeft meegedaan aan een aantal bijeenkomsten over de thema’s biodiversiteit, waterkwaliteit en glastuinbouw en het waterschap als samenwerkingspartner. Het resultaat van dit participatietraject zal al dan niet herkenbaar worden in het Waterbeheerplan.

Communicatie

Wat is ie mooi geworden onze nieuwe website. Helemaal in een nieuw jasje gestoken door onze webmaster Varina Kammeraat. Op initiatief van Piet Mulder kun je sinds maart 2020 genieten van Het Kleine Verhaal. De naam spreekt voor zich. Door met elkaar kleine gebeurtenissen of bijzonderheden te delen, blijven we toch met elkander verbonden.

Een ander initiatief was om een Rotta Instagram-account op te starten. Het doel van dit account is om vooral de jongere doelgroep te bereiken. Sofie van Nierop had al een ‘insta-account’ voor POkO gemaakt en heeft ook voor Rotta de kar getrokken. De belangstelling begint langzaam maar zeker te groeien en dit komt mede door de prachtige foto’s die Chris van Rijswijk beschikbaar stelt.

Het thema van ons verenigingsblad Aves Visum in 2020 was duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatverandering. Over dit thema werd in de media veel gepubliceerd, waardoor er vier zeer lezenswaardige edities werden uitgebracht. Alle Aves Visums zijn te vinden op onze website. Ongeveer eens per maand komt de Nieuwsflits uit met daarin actuele aankondiging van activiteiten en andere wetenswaardigheden.

Onze cursus ‘Vogelherkenning voor beginners’ hebben we helaas moeten afbreken. We kijken of we de cursusavonden in 2021 via een livestream kunnen doen en met kleinere groepen het veld in kunnen. Dat betekent wel een grotere groep gidsen, daar gaan we naar op zoek. Er is heel veel belangstelling voor deze cursus dus we gaan erg ons best doen om die in 2021 toch op een of andere manier door te laten gaan.

Publieks­activiteiten

Dit jaar zijn alleen vrijdagavondwandelingen in juli en augustus door het Koornmolengat doorgegaan. Wel in kleinere groepen met meerdere gidsen. In totaal hebben 27 gidsen 108 deelnemers rondgeleid.

Natuurcentrum Trefpunt Rotta

In de zomer zijn we besprekingen gestart met Staatsbosbeheer over het zekerstellen van een langdurig gebruik van ons verenigingsgebouw. Het Trefpunt wordt door het Recreatieschap Rottemeren ter beschikking gesteld en hiervoor is een gebruikersovereenkomst opgesteld. Na een initiële periode van 10 jaar zit deze overeenkomst nu in de fase waarin deze telkens met 1 jaar wordt verlengd. We praten met SBB (Staatsbosbeheer) omdat het Recreatieschap de uitvoering bij hen heeft ondergebracht. Op dit moment is er geen enkele indicatie dat ons gebruik van het Trefpunt ter discussie staat. Sterker nog, we hebben in de afgelopen jaren een zeer goede reputatie opgebouwd en de instanties zijn ons welgezind.

Waarom dan toch dit initiatief? We zijn van plan om de schuren op het achtererf te vervangen. Het gaat hierbij om een forse investering die we uit eigen middelen gaan financieren. We zijn de gesprekken aangegaan om zeker te stellen dat het Trefpunt voor lange tijd voor ons beschikbaar blijft. Alle gesprekken verlopen in goede harmonie en we rekenen er op dat we in 2021 tot een goede nieuwe overeenkomst gaan komen.

Ruimtelijke ontwikkelingen in de regio

Een van de doelstellingen van onze vereniging is de bevordering van natuurontwikkeling en instandhouding daarvan in al zijn facetten in ons werkgebied. Als uitvloeisel daarvan hebben we een werkgroep die het doen en laten op dit gebied volgt en de lokale overheden en organisaties die daar een rol bij spelen probeert te beïnvloeden. Daartoe participeren we in verschillende overleggroepen zoals bijvoorbeeld in de Alliantie GroenBlauwe Rotte en het Gebruikersplatform de Groenzoom.

Het volgen van de verschillende overheden en organisaties houdt in dat je er zo mogelijk goede contacten mee onderhoudt. Zo zijn we voortdurend in gesprek met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat/De Groene Boog als het om de (her)inrichting gaat van de het gebied doorsnijdende strook waar de nieuwe A16 wordt aangelegd. En waarbij we nauw samenwerken met Natuurmonumenten. En de samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland mag in dit verband ook niet worden vergeten. Ook zijn we nauw betrokken bij de toekomst van het Rottemerengebied middels het Ontwikkelingsplan Landschapspark de Rotte. In de Aves Visum (nummer 155) kun je de actuele stand van zaken lezen.

Dit werk vraagt een lange adem, is niet altijd even leuk en geeft niet altijd het gewenste resultaat. Desalniettemin onderhouden meerdere Rotta-vrijwilligers waardevolle contacten met de organisaties die ingrijpende ruimtelijke plannen hebben in ons werkgebied.

Financieel jaarverslag 2020

De financiën van de verenigingsactiviteiten van Natuur- en Vogelwacht Rotta en die van de exploitatie van Natuurcentrum Trefpunt Rotta worden apart geadministreerd en hebben aparte bankrekeningen. Penningmeester van de ‘vereniging’ is Cor van de Lustgraaf. Het Trefpunt heeft sinds 1 april 2020 een nieuwe administrateur Marcel Heikens.

Natuurcentrum Trefpunt Rotta

Toelichting bij de exploitatiecijfers 2020

Het jaar 2020 was in menig opzicht een roerig jaar. Zo niet voor het Trefpunt. Als gevolg van de corona-maatregelen (1,5 meter – lockdown – blijf thuis – groepsvorming van 4 of minder – avondklok) zijn nagenoeg alle activiteiten stilgevallen. Gevolg, waar voorheen de exploitatiekosten van het gebouw nog bekostigd konden worden uit de overige ontvangsten (zaalhuur, consumpties) en activiteiten, was afgelopen jaar de bijdrage Rotta, afkomstig uit de contributiegelden, onontbeerlijk.

Dankzij de bijdrage Rotta en, door minder gebruik, lagere exploitatiekosten, is er onderaan de streep toch sprake van een positief resultaat € 3.325,-. Dit saldo is toegevoegd aan de algemene reserve, welke ter vrije besteding is, en bedraagt ultimo 2020 € 3.578,23.

In 2020 zijn er geen uitgaven gedaan die ten laste van in verleden gevormde reservefondsen zijn gekomen. De fondsen zijn derhalve ongewijzigd.

Kortom, de solvabiliteit, liquiditeit en de financiële positie zijn gezond.

Begroting 2021

De begroting van 2021 omvat de reguliere posten, er rekening mee houdend dat als gevolg van de corona maatregelen, de activiteiten misschien na de zomer weer enigszins kunnen opstarten.

De Rotta bijdrage voor exploitatie van het gebouw blijft voor het jaar 2021 hetzelfde.

Natuur- en Vogelwacht Rotta

Toelichting bij de cijfers van de vereniging

Resultaten 2020 en begroting 2021

  • Wat direct opvalt is dat de realisatie van de Vereniging en het Trefpunt tezamen vrijwel overeenkomt met de begroting. Ondanks dit bijzondere jaar waarin we zoveel minder bij elkaar konden komen waardoor de inkomsten daalden en in mindere mate ook de uitgaven.
  • De inkomsten uit contributies en donaties blijven stabiel, we blijven voorzichtig begroten. Tevredenheid ook dat de meeste leden meer betalen dan de minimum contributie. Daardoor kunnen we laagdrempelig blijven.
  • Omdat er weinig activiteiten mogelijk waren zijn er ook weinig kosten onder ‘Diversen’ te verantwoorden.
  • De kosten van de Aves Visum zullen dit jaar dalen. Omdat we standaard meer dan 500 exemplaren afnemen komen we vanaf dit jaar in aanmerking voor een flinke korting. Soms heeft de redactie zoveel nieuws dat daarvoor meer dan 32 bladzijden nodig zijn.
  • De inkomsten van natuurwerk zetten we in voor verhoging van natuurwaarden (biodiversiteit) en landschapsverfraaiing in ons werkgebied. Om onze parels (Limiettocht en Kooipolder) mooi te houden wordt er evenals afgelopen jaar ook in 2021 weer opnieuw ingezaaid nadat de grond is bewerkt.
  • Onze deelname aan de Rabobank-clubsupport leverde een mooi bedrag op van € 2.252,96 in te zetten voor onze natuurparels. Waardering was er weer voor de bijdrage voor het werken op het Land van Belofte. Om het vele maaiwerk te verrichten hebben we een grasmaaier aangeschaft die ook op onregelmatig terrein goed bruikbaar is.
  • Een aantal leden heeft een project opgestart om de waterkwaliteit te meten. De aanschaf van apparatuur staat vermeld bij onkosten onderzoek.
  • De vogelcursus kon het voorjaar helaas niet doorgaan. Wij proberen die dit jaar wel weer te geven. Diegenen die in 2020 reeds betaald of zich aangemeld hebben krijgen voorrang. Voor de overige posten bij ‘educatie’ gelden lagere bedragen omdat we niet bij elkaar mochten komen.

Hartelijk dank
voor uw bijdragen en inzet!

Namens bestuur en Trefpuntbeheerteam danken we alle leden/donateurs weer hartelijk voor hun bijdragen in het afgelopen jaar. Hiermee kan de vereniging haar doelstellingen blijven nastreven, zonder overheidssteun of andere subsidies.

Bekijk de jaarcijfers

Jaarcijfers Trefpunt
Jaarcijfers Rotta

Steun de natuur

met Natuur- en Vogelwacht Rotta