Erfvogels leven op het boerenland, op en rondom boerderijen en landelijk gelegen woningen, op erven, in hagen en houtwallen. Het gaat om soorten als boerenzwaluw, steenuil, torenvalk, grauwe vliegenvanger en ringmus. Ze nemen in aantal af, omdat het boerenland en erven grootschaliger en 'netter' zijn geworden.

Wat hebben erfvogels nodig?

Vogels zijn op zoek naar voedsel, veiligheid en nestgelegenheid. Voor veel erfvogels valt er geen voedsel meer te halen en zijn er minder broedplekken te vinden. Wilt u meehelpen de erfvogels te beschermen? Veel erfeigenaren willen wel, maar weten niet hoe dit te doen.

Wat doet Rotta?

Natuur- en Vogelwacht Rotta helpt eigenaren in het buitengebied om hun erf aantrekkelijk te maken voor vogels door:

  • erfscans uit te voeren en adviezen te geven om het erf geschikter te maken;
  • een cursus Erfvogels voor erfeigenaren;
  • eventueel te helpen bij de verbeteringen.

Wat kunt u doen?

U maakt uw erf geschikt voor erfvogels met bomen, struiken en vaste planten voor meer insecten, bessen, zaden en noten. Ook met takkenrillen, bloemrijk grasland, nestkasten en ruigte ontstaan schuil- en nestgelegenheden.

Meer weten?

In 2017 is Natuur- en Vogelwacht Rotta in samenwerking met natuurorganisaties het erfvogelproject gestart. Wij kunnen een erfscan bij u doen: deze duurt circa 1 - 2 uur en u ontvangt een uitgebreid advies met vogelvriendelijke aanpassingen op uw erf. Bij voldoende belangstelling organiseren wij een informatieavond voor erfeigenaren en/of een cursus Erfvogels. U kunt zich aanmelden bij Henk Starink, coördinator erfvogels bij Rotta: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-28 54 40 03.

Veel praktische informatie vindt u bij de Erfvogelwerkgroep op de site van Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard; deze informatie is ook interessant en bruikbaar voor tuineigenaren, zoals bijvoorbeeld de lijsten met plantensoorten die vogels voedsel, nestgelegenheid of schuilgelegenheid bieden.

Lees ook: Rotta maakt plan om erfvogels te trekken >

 

Boerenzwaluw ©Chris van Rijswijk

 

Land van Belofte ©Henk Starink

 

Land van Belofte ©Klaas Verschoor

 

Mezenkast ©Henk Starink

 

Natuurtuin ©Henk Starink