Dick Hoek brengt jaarlijks enkele maanden door in Egypte waarbij hij vaak in samenwerking met plaatselijke mensen vogels bestudeert en telt. Wie aan Egypte denkt, ziet meestal piramiden, tempels en koningsgraven in de woestijn en langs de Nijl, restanten van een indrukwekkende cultuur van 6.000 tot 2.000 jaar geleden. Toen was de rivier de Nijl van levensbelang voor mens en natuur en dat is de Nijl nog steeds.
De nijlpaarden en struisvogels zijn nu weliswaar verdwenen, maar de nijlkrokodil is weer terug en talrijke vogelsoorten uit de tijd van de farao’s zijn er nog steeds, ondanks de enorme groei van de bevolking en stuwen en dammen in de Nijl.
Vanavond gaat het vooral over de vogels rond de stad Aswan in het zuiden, het stuwmeer Lake Nasser en de woestijn in het zuidoosten bij de grens met Soedan. We zien naast onbekende soorten ook veel bekende vogels uit Europa langskomen die hier overwinteren, bijvoorbeeld de grutto. Ook gaan we ’s nachts op zoek naar Egyptische wezels en blijkt dat er steeds meer Afrikaanse nimmerzatten in Egypte overzomeren (de foto’s zijn van Dick Hoek).
De verschillende bevolkingsgroepen die nu in Zuid-Egypte leven worden niet vergeten: Arabieren, Nubiërs en Bedoeïenen die nog grotendeels als nomaden rondtrekken.