Ik zit achter de computer en kijk naar buiten. Het is dinsdag en heel erg koud. Zelfs de vogels die op de voederplank komen eten hebben hun veren opgezet. Ik voer ze al zodat ze op de Nationale vogelteldag op 25, 26 en 27 januari de weg weten te vinden naar mijn tuin. Dan ga ik weer tellen. Jullie ook?
Rotta Rangers © Carlo
Hoe anders was het zaterdag 17 november. Een stralende najaarsdag met zon. In totaal waren 26 Rangers, verdeeld over de ochtend en de middag, naar het Trefpunt gekomen om te werken in de natuur.
Carlo vertelde iets over de tuin rond het Trefpunt waar we meerdere planten en struiken bij elkaar gezet hebben om iedereen van de natuur te laten genieten. Zo’n tuin moet natuurlijk wel onderhouden worden en er was dus veel werk te doen.
Tirza en Carlo hadden de klussen op gekleurde kaarten geschreven. Daar stond ook op wie de klus begeleidde en welk gereedschap daarvoor nodig was. Dat lag allemaal klaar en wachtte op de Werk-Rangers.
Een houtril maken © Carlo 
We noemen een paar klussen: plantenbakken leegmaken en opnieuw beplanten, vergeet-mij-nietjes verplaatsen naar de voortuin, gemaaid gras opharken en naar een hoop brengen, wilgen knotten langs de tuin en langs de vijver, blad vegen en naar de composthoop brengen, een nieuwe houtril maken, een oude houtril repareren, hout zagen, de ‘wilgwam’ snoeien, bollen planten, onkruid trekken bij de paddenpoel en nog veel meer.
Zagen @ Gert
Van de Groene Motor hadden we kleine werkhandschoenen gekregen dus onze handen waren goed beschermd. En we hebben ze flink laten wapperen zal ik maar zeggen.
Je kon echt goed zien dat er weer een klus af was.
Wilgen knotten @ Esmeralda
Samen met extra vrijwilligers van de Natuurwerkgroep voor volwassenen (Rien en Willem en Ina) en onze eigen begeleiders en vrijwilligers werden bergen hout en gras verzet en kregen de wilgen weer een mooi kort kapsel. Ook de twee stagiaires, Tirza en Anne-Jette, werkten als volleerde begeleiders mee. Na afloop zei Anne-Jette: ik vind het altijd leuk om te gaan, want je ziet sommige kinderen en begeleider elke keer weer. Het is leuk als je weggaat en twee meisjes zeggen: 'Doei Anne-Jette'.
In de pauze, want dat hoort ook als je hard werkt, werd chocolademelk en limonade gedronken uit de nieuwe gekleurde bekers die we vanaf nu zullen ‘hergebruiken’. Zo hebben we minder plastic afval.
Gereedschap @ Esmeralda
Aan het eind van de werkzaamheden werd alle gereedschap verzameld en weer naar de schuur gebracht.
Zo kunnen we samen terugkijken op een heel geslaagde werkdag en laten we het Trefpunt en de omgeving weer mooi achter voor de winterrust, want dit was helaas de laatste Rangerdag van dit jaar.
Kerkuil @ Esmeralda
Heel bijzonder om nog te melden is het feit dat we een dode kerkuil vonden in de tuin. Jammer, maar helaas gaan ook uilen een keer dood.
Volgend jaar, op 19 januari hebben we de volgende Ranger bijeenkomst. Omdat het dan volop winter is, zal het programma ‘Over-winter(en)’ zijn. Hoe beleven wij en de natuur de winter en bereiden we ons voor op het voorjaar? Natuurlijk ontvangen jullie weer een uitnodiging om in te schrijven. Ook het jaarprogramma 2019 is klaar en daarin staan weer volop leuke en leerzame activiteiten gepland.
Nogmaals dank aan alle helpers, vrijwilligers en fotografen. 
Namens het hele team van Rotta Jeugd wens ik jullie fijne feestdagen en hopelijk tot 19 januari 2019.
 
Verslag: Carlo Schep