Dit keer gingen we op zaterdag 19 oktober vooral op zoek naar paddenstoelen (zwammen). De zon scheen af en toe aan een blauw/grijze lucht en de temperatuur was rond de 10° C...

Kortom: een schitterende herfstdag. De afgelopen dagen heeft het flink geregend; ideale omstandigheden voor de groei van paddenstoelen.

’s Ochtends waren er 17 Rangers en ’s middags 18 jeugdige natuurliefhebbers. De groep van Ben had de mazzel dat er een verslaggeefster en cameraman van RTV Lansingerland meeliepen. De andere kids waren best wel jaloers. De uitzending is begin november. 

In ons Natuurcentrum stonden enkele paddenstoelenmaquettes op tafel en hebben we via een PP de Rangers een idee gegeven van de grote verscheidenheid aan paddenstoelen. Natuurlijk kwam de Vliegenzwam in beeld - ‘rood met witte stippen’, maar ook het (gevonden) Meniezwammetje en het Geweizwammetje. De (geschubde) Inktzwam hebben we in verschillende stadia laten zien. Met de inkt hebben we onderweg onze naam geschreven of een zwart-wit kunstwerkje gemaakt. Leuk die herkenning in het veld: “Dat hebben we in het Trefpunt ook gezien!”. Bij één groep was de beginafspraak: Als je paddenstoelen ziet, roep dan ‘bingo’. Constant hoorde je “bingo” soms afgewisseld met “superbingo”. We zijn hier maar mee gestopt. De meegenomen spiegeltjes werden intensief gebruikt. Aan de onderkant van de hoed kon je op deze manier de plaatjes/lamellen of de gaatjes/buisjes mooi zien. 

Op ons eigen terrein hadden we al verschillende soorten gezien. Maar aan de overkant van de Hoeksekade langs het water ‘stikte’ het van de paddenstoelen. Volgens kenners was de roze Stinkzwam een toppertje. Deze vondst zal op waarneming.nl gezet worden. Overigens staan er bij de ingang van ons Natuurcentrum enkele grote Stinkzwammen. Als je dan de frisse lucht in wilt, dan meurt het van de grote Stinkzwammen: lekker toch? Langs het water was het Riet gemaaid en zag je regelmatig Zoetwatermosselen op de kant liggen. Sommigen waren al vakkundig opengebroken door vogels. Het is zelfs met een zakmes nog best lastig om de beide schelpen open te krijgen. Onderweg zagen we ook nog een Buizerd in de lucht zweven. Opvallend is hoeveel kinderen al weten van de natuur. Toch heb je ‘baas boven baas’. In één van de groepen zat een zeer deskundige kinderbioloog; handig zo’n assistent. Tijdens de drinkpauze mochten de Rangers creatief met Inkt(zwam) bezig zijn. Na de rondleiding kregen ze volop de gelegenheid om op ons terrein kastanjes te rapen.

In november is er op zaterdag 16 november alweer de laatste kinderactiviteit in 2013. We gaan dan een insectenhotel maken. Vanaf zaterdag 2 november kun je je daarvoor aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..