Zoals altijd aan het eind van het seizoen was het zaterdag een dag om iets met de handen te doen.

Dus was er voor vandaag door Jan Noppers, die samen met Ina de tuin en de planten aan de overzijde verzorgt, en de leiding van de Rangers een lijst opgesteld met werkzaamheden die nog voor de winter moesten gebeuren.

De werk(picknick)tafels © Simon Blokland

Carlo legde uit dat de tuin van het Trefpunt eigenlijk een leertuin is waar allerlei planten groeien. Ook aan de overkant van de weg zijn planten en struiken geplant om vogels en vlinders te lokken. En natuurlijk ook de bijen. Bij die planten zijn oude soorten. Soms groeien planten te hard of groeit er te veel onkruid rond de struiken. Dat onkruid verstikt dan de struik.
Er hingen 15 kaartjes aan de wand in het Trefpunt met op elk kaartje een klus. Ook stond er op met hoeveel personen die klus geklaard kon worden en wat voor gereedschap je nodig had. Nou, voor de 11 Rangers was dat geen probleem. Al heel gauw was het werk verdeeld.

Speuren naar kastanjes in het gras © Astrid Schild

Een rijke oogst aan kastanjes © Simon Blokland

Allereerst gingen we alle afgevallen kastanjes uit het gras van de voortuin rapen. We dachten dat het al schoon was maar toen we eenmaal klaar waren hadden we bijna een kruiwagen vol kastanjes. Deze kastanjes geven gele vlekken in het gras als ze blijven liggen. Samen met geharkt gras verhuisden de kastanjes naar de composthoop. Een ploegje dames had met Ina de vergeet-mij-nietjes gerooid in de achtertuin en deze werden geplant tussen het gras van de voortuin.

Bollen poten langs onze parkeerplaats © Simon Blokland

Precies in de gaatjes poten, hoor! © Simon Blokland

Ook werd op de heuvel aan de overkant het gras geharkt en Jan had al prachtige plantgaten gemaakt waar vier Rangers vakkundig de Blue Bell bolletjes instopten en afdekten met wat plantaarde. Aan de andere kant van de parkeerplaats waren Rangers samen met Betsy op dezelfde manier hyacintjes aan het planten.

Samenwerking © Gert Jansen

Doe je voorzichtig met die bijl, Jochem? © Gert Jansen

Ook werd onkruid geschoffeld, maar dat was zwaar werk. Twee kastanjebomen in de voortuin waren vorige week gesnoeid en al het gesnoeide hout moest in kleine stukken worden gezaagd. André en Ellen legden uit hoe je met het scherpe gereedschap moet omgaan. Als je zou denken dat het een jongensklus is, vergis je je behoorlijk. Ook de dames wisten de boomzaag en spanzaag goed te hanteren. Door elkaar af te lossen is een hele stapel hout kort gezaagd.

Lastig zo'n kantje onkruidvrij maken! © Simon Blokland

Er was ook een kaartje ‘limonade drinken’. De Rangers aan de overkant van de weg hadden geen tijd om naar de tuin van het Trefpunt te komen, dus werden de limonade en de kaakjes daar bezorgd. Zo ging er geen tijd verloren. De randen van de oprit aan de voorzijde werden door Astrid en een paar sterke Rangers van onkruid ontdaan. Ook Rien stond zijn mannetje.
Langzaam werd het tijd om te gaan stoppen. Alle gereedschap werd verzameld en de bezem en hark werden hier en daar nog een laatste keer gebruikt. We waren best moe en een beetje vuil, maar het zag er allemaal wel mooi verzorgd uit. Klaar voor de winter. De vader van Jan heeft foto’s gemaakt van het werk.

Even napraten met Carlo © Astrid Schild

Tenslotte kregen alle Rangers een zakloepje met een nieuwjaarswens erop geplakt en een zitlap waarop je natuurlijk in het gras kan zitten, maar ook het spelletje Boter-Kaas-en-Eieren kan spelen. Ina had ook nog vergeet-mij-nietjes in een potje gedaan om mee naar huis te nemen.
Wat zal het in het voorjaar mooi zijn rond het Trefpunt! En natuurlijk helemaal leuk als je kunt zeggen, dat jij ook hebt geholpen die bolletjes en vergeet-mij-nietjes te planten.
Wij vergeten jullie niet. We zijn al weer druk bezig met het programma van 2018 en zien jullie graag in januari terug voor de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar. Natuurlijk sturen we weer uitnodigingen dus je hoeft het nog niet te onthouden.
Dank aan de mensen van de donderdag-groep die ons hebben geholpen: Ina, André, Piet, Jan en Rien.

Tot volgend jaar,
Astrid, Betsy, Ellen en Carlo.
Ook namens de andere leden van de kinderwerkgroep. Zij zijn al in winterslaap, maar laten jullie groeten - Gert, Ben, Arie , Ina, Catolien, Elianne, Karin en Sem.

Verslag: Carlo Schep

 

Reactie Piet Mulder
Wat een enthousiaste bedoening en wat een goed verslag van Carlo. Zaterdagmiddag was ik op het Trefpunt om foto's te maken maar op die middag was er geen activiteit van de Rangers. Maar wat is er veel werk verzet. Geweldig!!