Nog heel even gaan we in gedachten terug naar zaterdag 17 januari 2013: buiten was alles WIT. Overal in de sneeuw zag je afdrukken van dieren: geweldig!

Nu op zaterdag 18 januari 2014 is het erg nat; veel plassen waar je met je laarzen lekker doorheen kunt waden. Op het ruiterpad zie je wel wat blubberige spoorafdrukken van vooral paarden en mensen.

Wat een gravers heb je toch in de natuur. Lekker onder de grond is het redelijk veilig voor dieren. Onze topgravers zijn familie van Molly de Mol. Als je de rulle aarde van een molshoop weghaalt, dan zie je het gat naar het gangetje. In ons Trefpunt hebben we met de beamer wat informatie gegeven over deze bijzondere graafmachine en ook andere sporen hebben we laten zien. Onze echte speurneuzen hebben diverse kleinere holletjes ontdekt: gangetje van muizen. Soms lopen die gangetjes in elkaar over en dan heb je te maken met een wissel. De grotere holen zijn zeer waarschijnlijk van konijnen. Bij één holletje lagen duidelijk konijnenkeutels, dus…..dat kon niet missen. De Belgische konijnenkeutels, die Ben had meegenomen, vielen bij onze 40 Rangers overigens beter in de smaak. Dat er op de golfbaan Vossen leven, is bekend. Zeer waarschijnlijk hebben we ergens in een talud een Vossenhol met 2 in-/uitgangen ontdekt. Er zijn ook uitwerpselen van Vossen gevonden.

Onderweg hebben we een aantal vogelnesten gezien, zoals het architectonische hoogstandje van de Ekster met dak en het eenvoudige cabrio-nest van de Houtduiven. Ook andere kleinere nestjes zijn nu nog zichtbaar. Op het golfterrein zagen we enkele bomen, die behoorlijk grijs waren. Nee……geen oude bomen, maar een verzamelplek/toilet voor Aalscholvers. Zelfs 2 Grote bonte spechten zijn door een groep gespot.

De sporen van Regenwormen zie je ook overal in de grond. Zij graven hun eigen tunneltjes en breken ook allerlei bladeren af. Bij het trillen van de bodem kruipen de Regenwormen uit de grond. En dat ‘weet’ die Zilvermeeuw, die in het gras staat te (water)trappelen. Veertjes hebben we niet zoveel gezien. De gevonden veertjes hebben we onder een vergrootglas bewonderd. Restanten van slakkenhuizen zie je overal liggen. Zo’n slak was een lekker hapje voor de vogels. Helaas hebben we ook nog wat sporen van mensen gevonden nl. blikjes en plastic flesjes.

We hebben toch nog aardig wat paddenstoelen gezien. Mooi dat Elfenbankje met die witte rand. Bij Judasoren moet je altijd even voelen hoe zacht ze zijn. Bij enkele Hazelaars zag je duidelijk de gele katjes hangen. De kleine, rode vrouwelijke bloempjes hebben we ook gezien.

Terug in het Trefpunt hebben we nog lekker wat gedronken. Alle Rangers kregen een folder mee over de Tuinvogeltelling dit weekend en ook een vetbolletje met als tekst iedereen een natuur-rijk 2014 gewenst de kinderwerkgroep van natuur- en vogelwacht ‘Rotta’

Begeleiding en catering bedankt voor jullie inzet.

De volgende keer - op zaterdag 15 februari - gaan we uilenballen pluizen in ons eigen Verenigingsgebouw; een topattractie, die je eigenlijk niet mag missen. Natuurlijk gaan we ook nog een bescheiden natuurwandeling maken. Je kunt kiezen uit de ochtendsessie van 10.00 uur tot 12.00 uur of de middagsessie van 13.30 uur tot 15.30 uur. Vanaf 1 februari 2014 is aanmelden mogelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..