Exact 50 Rangers (een nieuw record!) denken tijdens het ontbijt al aan de leuke ochtend of middag, die ze straks gaan meemaken...

Vandaag staan een wandeling en uilenballen pluizen op het programma. Wandelen doen we wel vaker maar het pluizen van uilenballen, daar loopt iedereen warm voor.

Om 10.00 uur was de ochtendgroep compleet. Na een korte inleiding door Carlo over het programma was er een verrassing, die verzorgd werd door een van onze Rangers nl. Xavier. Hij had een Power Point presentatie gemaakt over uilen en vertelde daarbij heel boeiend. We zijn als Rangers-begeleiders heel trots dat er inmiddels Rangers zijn die hun kennis kunnen en willen delen met de andere Rangers. Xavier, hartelijk bedankt.

Nadat de groep in tweeën was gesplitst ging de buitenploeg met Ellen op pad. Buiten waren nog best veel paddenstoelen te zien, zoals Judasoor. Deze oren werkte niet zo super als de oren van uilen ;-) Konijnenholen zijn ook altijd best spannend. Door de zachte winter was de gele lentebode nl. Klein hoefblad ook al te zien. De overige Rangers begonnen met het pluizen van de uilenballen. Dit jaar hadden we uilenballen van de Kerkuil. Deze waren wat kleiner, maar vooral harder. Maar met behulp van de handen was het geen probleem de ballen te breken en vaak een heel mooie verzameling botjes en schedeltjes van diverse soorten muizen te vinden. Als het lastig was de juiste naam van de prooi te vinden, waren er altijd nog Jan en Anton om ons verder te helpen. Carlo snapte niet, dat als een uil een hele muis doorslikt je alle botjes niet aan elkaar kunt lijmen om er een mooi skelet van te maken voor op je kamer. Misschien kan iemand dat nog een keer aan hem vertellen. Terwijl er limonade werd gedronken en een koekje erbij werd gesnoept, gingen de groepen wisselen. De pluizers wandelen en de wandelaars pluizen. Om 12.00 uur werden de pluisdiploma’s uitgereikt en mocht iedereen zijn bottenbuit mee naar huis nemen.

Om twee uur kwam er weer een groep Rangers naar het Trefpunt. Het programma was hetzelfde als het ochtendprogramma. Alleen Xavier was er niet om de Power Point presentatie te geven. Maar we mochten de presentatie gebruiken van Xavier en Gert kon er van alles bij vertellen. Zo kon ook de middaggroep genieten van het verhaal van Xavier.

De wandelgroep zag ook een hol, dat misschien wel van een vos is. Er wordt regelmatig een vos rond de golfbaan gezien dus dat kan best. Ook zagen ze Speenkruid. Dat geeft al aan dat de lente in aantocht is. Maar dat kunnen we bijna nog niet geloven. Boven de groep schreeuwden de meeuwen. We weten niet of het de Kokmeeuw, de Zilvermeeuw of de Stormmeeuw was. Jammer dat we geen kijker bij ons hadden. Ook zagen we Kraaien, Eksters en onze huis-Buizerd. Die kun je, geloof ik, herkennen aan een huissleutel om zijn nek…..of niet? Nadat we een Winterkoninkje in een takkenmuur zagen, gingen we weer naar het Trefpunt. Daar waren ze uitgepluisd en nu gingen we wisselen, terwijl er weer limonade en koekjes waren.

We zijn benieuwd of er nog op de keukentafel thuis verder gepluisd is en of er nog wat schedeltjes uitgekookt zijn. Het was een prima dag en we hebben weer veel geleerd over uilen en hun prooidieren. Als iemand dat ook wil horen, moet hij volgend jaar maar komen op de pluisdag. Iedereen, die geholpen heeft, hartelijk bedankt! We zijn benieuwd of er de volgende keer op zaterdag 15 maart ook zo veel Rangers komen. Dan kunnen we van alles leren over ‘Voelen-zien-horen-ruiken-proeven’.

Tot ziens op 15 maart!