Zaterdag 24 september stond er een paddenstoelenzoektocht op het programma. Vorig jaar hebben we een aantal mooie paddenstoelen gevonden en bekeken en dus had een groot aantal Rangers zich ook voor deze zoektocht ingeschreven.

'Carlo, wat is dit?' © Karin Goossen

Maar toen de ouders wegwaren en niemand meer terug kon, had Carlo een trieste boodschap. De afgelopen weken was hij twee keer door het gebied gefietst en had hij er (hard)gelopen om paddenstoelen te zoeken, maar hij kon niets vinden. In elk geval niet genoeg om er een mooie speurtocht van te maken. Het is nog te warm in de natuur en ook te droog.

Tonderzwam © Elianne Hulst

Maar gelukkig stond er op de poster ook nog: Paddenstoelen ....... en andere vruchten. Carlo vertelde in Het Trefpunt nog wel wat over paddenstoelen en ook over 'vruchten' aan bomen en struiken. Na wat intern overleg besloten we toch een speurtocht naar die andere vruchten te gaan maken.

De ochtendploeg liep langs onze parkeerplaats en de 'wigwam' naar de tuin van de buren. Bij restaurant 'Het wapen van Vidaa' mochten we op het eiland speuren naar vruchten, libellen, juffers, kikkers en vogels. Ook vonden we kippen uit Barneveld en twee bijenkasten van onze imker Johan. Weten jullie dat kippen gek op kaakjes zijn? In de stiltetuin dronken we limonade en aten daarbij een koekje. Toen was het inderdaad heel even stil, maar dat duurde niet zo lang. Alle Rangers hebben ook even in een enorme ton gezeten voor wat rust en meditatie. Dat hielp echter ook maar even. Carlo kon er wel weer even tegen.

'Schipper mag ik overvaren' - veerpontje bij Vidaa © Karin Goossen

Op de terugweg wilden we met het pontje naar de overkant varen, maar het pontje zat vast aan de andere oever. Dus toen zijn we omgelopen en hebben het los gekregen, waarna we toch nog een heen en weertje met het pontje konden varen. Gelukkig waren er sterke meiden en jongens aan boord, want je moest de pont zelf aan een touw naar de overkant treken.

Een appeltje voor de dorst - vogels/insecten © Elianne Hulst

In de tuin bij het terras van het restaurant staat een appelboom. Daarvan mochten we allemaal een appel plukken. Aan de gezichten van de Rangers te zien was het een zuur soort appel.

De middaggroep bij 'De Badkuip' op 'De Berg' © Elianne Hulst

De middagploeg liep via de parkeerplaats naar de klimmuur en over het natuurpad uiteindelijk naar de Wiebertjes. Er waren best nog veel bermplanten in bloei. Daarna ging het verder naar ‘De Badkuip’ boven op de berg. Bijgetankt met limonade konden we de weg teruglopen en via het klimtouw kwamen we weer bij Het Trefpunt. Karin had voor iedereen een appel uit de tuin van haar moeder meegebracht. We weten niet of Karin haar moeder dat weet ….

Door het mooie 'zomerweer' en de gezellige Rangers was het een prima tocht. We hebben weer heel wat gezien en gehoord. Het is heel leuk om te horen hoeveel sommige Rangers al weten te vertellen over de planten en dieren, die we onderweg tegenkomen.

Toch nog een inktzwam © Karin Goossen

Voor diegenen die dit keer niet mee konden willen we wel een paar dingen noemen die we hebben gezien: wilde en tamme kastanje, rozenbottel, appel, peer, walnoot, els, eik, kers, hazelaar, meidoorn, lijsterbes, vlier, libellen, juffers, schaatsenrijders, eenden, kippen, buizerd, boomvalk en nog veel meer. Ja, zelfs enkele soorten paddenstoelen zoals de inktzwam en de tonderzwam.

Kom de volgende keer ook eens mee dan kun je het zelf beleven. In oktober gaan we leuke natuuropdrachten doen en de laatste keer van dit jaar in november maken we van hout een voedersilo voor in je tuin. Je ziet, genoeg te doen bij de Rotta Rangers.

Wij, Karin en Carlo, vonden het fijn om met jullie op pad te gaan en de moeders van Ricardo en Kira ook hartelijk bedankt voor jullie hulp en bijdrage.

Verslag: Carlo Schep