Zaterdag 21 mei was het de dag dat de Rotta Rangers de natuur introkken om eetbaar groen te zoeken. In het voorjaar is het een goed moment om te kijken wat er allemaal bloeit in het veld en wat ook eetbaar is.

Zo’n 15 Rangers verzamelden zich in het Trefpunt van Natuur- en Vogelwacht Rotta aan de Hoeksekade in Bergschenhoek. Sommige Rangers hadden weinig gegeten om zodoende lekker uit de natuur te kunnen eten. Dat viel wel wat tegen want er werden geen complete gerechten gevonden die maaltijd vullend waren. Het werd dus alleen maar proeven van de planten die we zouden vinden.

Na een inleiding door Ketura over allerlei eetbare planten werd ook verteld hoe en waar je ze kunt vinden. Sommige planten lijken op niet-eetbare soorten dus je moet wel opletten. De Rangers kregen een mooie zoekkaart mee en een vergrootglas. Eenmaal in het veld was het de kunst om de juiste plantjes te vinden.

 

Sommige waren snel ontdekt, maar voor andere planten moesten we echt ons best doen om ze te vinden. Maar het lukte wel. We vonden onder andere: hondsdraf, kleefkruid, brandnetel, madeliefje, rode klaver, smalle weegbree en smeerwortel. Telkens als we een plantje vonden en de gids het had goedgekeurd, mochten we proeven en eten. Best gek als je het bloemetje van het madeliefje eet. Als versiering op de sla is het echt wel lekker.

 

Na afloop was er een picknick bij onze wigwam van wilgentakken naast het parkeerterrein. Heel gezellig en er stonden allemaal hapjes klaar en toastjes om lekkere jam op te smeren. Ook proefden we brandnetelsoep, pesto, aardbeien en tomaatjes. Het glaasje vlierbes limonade maakte het helemaal compleet. Na afloop was er niets eetbaars meer over. Al met al een geslaagde Rangers dag.

Dank aan Betsy, Ketura, Karin, Catolien en de middagploeg vrijwilligers van het Trefpunt.

Verslag en foto's: Carlo Schep

foto © Ronald Stam