Nou ja, zo vroeg was het niet maar het was wel koud! Dertien Rangers onder begeleiding van enkele vaders en moeders en natuurlijk de vogelkenners van Rotta trotseerden zaterdagochtend de harde wind.

Allemaal voorzien van verrekijkers werd de omgeving van het Hoekse moerasbosje verkend.

Klaar voor de start? © Jaap van Lien

Voorzichtig met die telescoop! © Gert Jansen

Begeleider Jan Kees had een telescoop meegebracht om alles nog net even beter te kunnen bekijken. Zouden we vogels zien was de vraag, maar dat duurde niet lang. De vogels vlogen aan alle kanten om je oren. Zo snel soms dat je niet eens tijd had om je verrekijker te gebruiken. Logisch natuurlijk al die drukte want het is voorjaar. Nu moeten er nesten worden gebouwd, worden gebroed en jonge vogels grootgebracht. Dat was duidelijk te zien in de bomen en in het water.

 

Een futennest © Karin Goossen

Uit een groot nest in een boom stak de staart van een zwarte kraai naar buiten en in het water zat een fuut heel stil op haar nest naar ons te kijken. Je hoorde ze denken: “Wat voeren die daar uit?” Soms is er ook ruzie onder elkaar. We zagen gevechten in het water tussen meerkoeten en in de lucht had een kraai bonje met een buizerd. Een tjiftjaf zat tussen de struiken zo lang te zingen dat we het zeker wisten: daar zit vast een batterijtje in! We hoorden ook de zwartkop. Via de app van ‘Vogelbescherming’ op het mobieltje wisten we het zeker. Maar ja, was het nu het mannetje of het vrouwtje? Het geluid van de tjiftjaf herkenden we direct, net als de koekoek roept hij z’n eigen naam.

Natuurlijk hielden we ook de stand bij. Hoeveel vogels zouden we zien? Bij elkaar waren dat 22 verschillende soorten en we hadden toch echt niet zover gelopen! De topper van de ochtend was toch wel een heel mooi klein eendje, de wintertaling. Het vrouwtje ziet er nogal gewoon uit maar vooral het mannetje is prachtig. Maar dat is bij de meeste vogels zo (ook de moeders die met ons meeliepen moesten dat toegeven). Vogels kijken is natuurlijk leuk maar er was nog meer te zien.

Lief die madeliefjes © Jaap van Lien

Bloeiende planten bijvoorbeeld. Sjimmie had een krans van madeliefjes, die ze samen met haar vriendin Aniek had geplukt, om haar hoofd. Veel andere planten moeten nog gaan bloeien. Heuvel B, zoals de heuvel langs het moerasbosje heet, is nu nog kaal maar in mei ziet het er daar straks prachtig uit! Echt een reden om nog eens terug te gaan maar voor zaterdag was het genoeg geweest.
Na wat gedronken te hebben ging iedereen weer naar huis. Tevreden denk ik!

De middagploeg bestond uit zeven enthousiaste Rangers. Via de Klimtoren zijn we naar het Hoekse moerasbosje gelopen. Schattig die speelse konijntjes achter een hek. Daartussen hipten een mannetjesmerel – zwart met gele snavel - en een gespikkelde, bruine zanglijster: familie van elkaar. Mooi was de in de lucht hangende torenvalk, waarschijnlijk een vrouwtje. Met het kopje tegen de wind in werd er naarstig naar muizen(sporen) gezocht.Een zwanennest © Gert Jansen

De topattractie voor de middagploeg was de blauwborst. Terwijl we onze verrekijkers op het nest van een knobbelzwaan scherp stelden, zagen we opeens daarachter een blauwborst wiegend op een ontplofte sigaar van de lisdodde. En….niet te vergeten: de grote bonte specht. Met de telescoop van Aad hebben we de timmerman van het bos prachtig gezien.

Opvallend was dat we ‘s middags eigenlijk net zoveel soorten vogels gezien hebben als ’s morgens. Met behulp van een vrij complete vogelkaart hebben onze Rangers er 23 soorten op afgetekend. Beide vogelploegen hebben de vliegshow van enkele visdiefjes gadegeslagen en ook de zwevende buizerd meldde zich hoog in de lucht.

Iedereen, die meegedraaid heeft met deze vogelexcursies, bedankt!

Op zaterdag 21 mei gaan we weer smullen van de natuur via het thema ‘Eetbaar Groen’. Noteer maar alvast in de agenda.

Verslag: Jaap van Lien is de vroege en Gert Jansen de latere verslaggever. Grauwe ganzen © Jaap van Lien

 

Een blauwe reiger © Karin Goossen