Vandaag – zaterdag 12 maart 2016 - ontvangen alle Rotta Rangers een cadeautje van de natuur, namelijk een prachtige voorjaarsdag.

De wind heeft een vrije dag en de zon doet z’n best om wat warmte naar het Trefpunt te sturen. Een prima dag om de opdrachten van vandaag uit te voeren. Niemand weet precies wat de opdrachten zijn. Want het is een verrassing. Maar het wordt wel leuk.

Gelukkig vertelt Gert wat we vandaag gaan doen. Het ochtendprogramma is iets anders dan het middagprogramma. We doen drie opdrachten en na twee opdrachten hebben we limonadepauze en dit keer geen koekje erbij maar een …..paaseitje.

Eén opdracht is bij Ketura in het tuinhuis.
Ze vertelt alles over grondsoorten zoals klei, zand en veen. Deze grondsoorten zitten in drie emmers en je kan zien en voelen dat er verschillen zijn. Klei plakt en dat kun je kneden en vormen, zand is los en bestaat uit allemaal korreltjes en veen tenslotte is wat veerkrachtig en je ziet er kleine restjes van planten en takjes in. Daarna drukken we elke grondsoort op een vel papier, zodat je een beetje een afdruk van de structuur ziet. Bij elke soort schrijven we op wat we ontdekt hebben (los, vast, plakkerig enz.).

foto © Elianne Kooy

foto © Elianne Kooy

foto © Elianne Kooy

 
foto © Elianne Kooy

Carlo heeft voor de volgende opdracht zijn wagen volgeladen……… met potten, emmers, roerspullen en GIPS.
Aan de overkant van de weg achter de parkeerplaats gaan we op zoek naar sporen en afdrukken van dieren. Als je een mooi hondenspoor of paardenspoor hebt gevonden, komen Carlo en Ketura langs met de ‘keukenwagen’. Elke Ranger krijgt een maatbeker met water en gips. Snel en heel goed roeren en als het op pap lijkt giet je het snel over je spoor. Dan moet je ongeveer 15 minuten wachten en kun je het gips voorzichtig oppakken en meenemen naar het Trefpunt. Na twee dagen kun je het thuis onder de koude kraan afspoelen zodat het zand of de klei uit het spoor spoelt en dan zie je een mooie afdruk.

 

foto © Elianne Kooy

foto © Elianne Kooy

 

foto © Gert Jansen

foto © Elianne Kooy

De derde opdracht heeft Gert op de picknicktafels in de tuin gelegd.
Een metselkuip vol met honderden gezaagde schijfjes van wilgentakken in verschillende formaten. Van deze schijfjes maken de Rangers een mooi ontwerp. Als je er een klein gaatje in boort dan kun je met een touwtje of een draadje de schijfjes aan elkaar koppelen. En wat krijg je dan: een vlinder, een slang, een zwaard, een vogeltje, een olifant en nog veel meer leuke dingen. Met viltstift maakten we ze nog mooier.

Ben heeft over deze opdracht nog een apart stukje geschreven: ‘Ik heb bij een superleuke picknicktafel voorzien van boomschijfjes, takjes, snoeischaar, schaar, elektrische boren en ijzerdraad geassisteerd. Proficiat Sjaak. De kinderen waren zeer creatief in hun ideeën van wat te maken. Er waren egels, vlinders, rupsen, slangen, een giraffe en zelfs een prachtige olifant. Het was wonderlijk om te zien hoe structureel sommige kinderen bij hun aanpak waren. Bij de giraffe bijvoorbeeld werd eerst alles als in een soort puzzel verzameld en klaargelegd. Daarna mocht ik pas de gaatjes boren. Aan het eind waren zo’n beetje alle batterijen van de elektrische boren leeg. Wat een leuke dingen hebben ze gemaakt en wat hebben we het getroffen met het weer. Ik vond het een knaller.’

En het leuke van vandaag is, dat we bijna alles buiten kunnen doen. En als je buiten bent zie je natuurlijk nog meer.
Terwijl we bezig zijn met de papjes voor de sporen ziet Gert aan de overkant van het water een ijsvogel als een blauwe flits voorbij schieten. Helaas zijn ze schuw en vliegen ze gauw weer in de begroeiing langs de waterkant. Als we op het Trefpunt aan het knutselen zijn, vliegen er vlak boven ons twee buizerds. Ze krijsen en we weten niet of ze vechten of elkaar leuk vinden. Misschien kan iemand ons dat een volgende keer uitleggen. Voor we er erg in hebben is het al weer tijd en worden de kinderen opgehaald.

Oh ja, dat vergeet ik bijna. We zijn enorm geholpen door Sjaak en Eelco. Zij hebben donderdag alle schijfjes gezaagd. Sjaak en André hebben zaterdag geholpen met gaatjes boren en slimme ideetjes verklappen. Dank aan de moeders van Ricardo en Noa. Het gipspapje werd snel hard maar met hun hulp is het toch nog goed gekomen. En niet te vergeten de vrijwilligers van het Trefpunt, Joke en Louise. Deze dames schonken limonade en hadden ook nog een lekker hapje – kaas/worst - geregeld.

We mogen wel zeggen dat we weer een topdag in de natuur hebben beleefd vandaag. Iedereen super bedankt!

Groet en tot de volgende keer op zaterdag 16 april bij Vroege Vogels (kijken).

Verslag: Carlo Schep