Zaterdag 30 mei stond vogels kijken op het programma. Er hadden zich 20 Rangers aangemeld, verdeeld over de ochtend en de middag. Leuk dat een aantal Rangers een vriendje of vriendinnetje had meegenomen.

De weersverwachting was matig voor zaterdag met een grote kans op regenbuien. Maar gelukkig hadden de weermannen het mis. De zon scheen zelfs, maar er waaide wel een harde wind. Carlo vertelde dat we eigenlijk een paar dingen tegen hadden om veel vogels te gaan zien. Het Recreatieschap heeft de berg afgesloten waardoor we niet snel naar het weidegebied konden lopen. Het waaide hard en daardoor zie je minder vogels vliegen. Ze houden zich wat rustig. En de meeste vogels zijn ‘s morgens vroeg actief en wij gingen overdag op pad. Het was niet echt mogelijk om alle Rangers om 06.00 uur op Het Trefpunt te verzamelen. Misschien volgend jaar?

Nadat we op de beamer een aantal vogels die we mogelijk zouden tegenkomen hadden gezien en besproken, trokken we de jassen aan en gingen we op pad. Iedereen had een eigen verrekijker of een geleende dus we konden gluren. Ook hadden we een telescoop van meneer Cor en opa Piet mee. Als je daardoor keek zag je de veertjes van de vogels wapperen in de wind. Eerst liepen we langs het water. Daar zagen we de Meerkoet, de Fuut, Wilde Eenden, Kuifeenden en konden we heel mooi zien hoe het Visdiefje keer op keer in het water dook om, jawel, een visje te (stelen) vangen.

Verderop zagen we de Vink, de Groenling en hoorden we verschillende rietvogels zingen. Het is best lastig om daar de juiste naam bij te vinden. Maar meneer Cor en opa Piet konden ons toch wel op weg helpen. Daarna zijn we naar het bos gelopen en zagen daar de Grote Bonte Specht en langs de rand van het bos vloog een Buizerd van tak naar tak, op zoek naar prooi. Ook hoorden we de Groene Specht ons uitlachen. Met de telescoop hebben we nog nesten van de Meerkoet bespied en ook zagen we ineens twee Buizerds hoog boven ons cirkelen, op zoek naar prooi. Op de terugweg zagen we Koolmezen en jongen Futen, maar die waren niet meer in hun boevenpakjes. Ondanks de mindere omstandigheden hebben we best nog veel gezien.

Komen jullie op 20 juni ook naar de ‘Slootjes Excursie’?

Groet,
Carlo

Foto's © Ketura Haveman