Tijdens de introductie in het Trefpunt vroeg één van onze Rangers wat we nu eigenlijk gaan doen met ‘Beleef de lente’. Achteraf had ze toch wel heel veel voorbeelden van de lente gezien èn gehoord.

 

foto Dagpauwoog @ Jan Kees Hoek

Het was zaterdag 18 april 2015 een zonnige dag met mooie wolkenformaties. De wind was vrij fris en de temperatuur rond de 10°; dat gaf niet zoveel kans op fladderende vlinders. Toch hebben we enkele Klein koolwitjes boven het gele Raapzaad gezien en ook een Dagpauwoog.

foto @ Jan Kees Hoek

Je zou kunnen zeggen, dat de natuur in het voorjaar ‘ingekleurd’ wordt. Groen is dan de meest voorkomende kleur. Een bruine waas zie je bijvoorbeeld bij de Populieren en de Kersenboom bloeit prachtig wit. Vele wilde planten laten hun fleurige kopjes zien. Geel valt zeker tijdens onze ontdekkingstocht behoorlijk op. Voor onze Lente-Rangers hebben we een zoekopdracht gemaakt met 9 veel voorkomende wilde planten. De meeste kinderen gingen er enthousiast mee aan de slag. Verschillende Rangers maakten er een fleurig veldboeketje van. ‘Plukken in de natuur mag, als er veel planten van dezelfde soort staan’. Dit is ook voor ons een stelregel.

foto @ Arie Sonneveld

Onderweg kregen we gratis een duikshow van het Visdiefje (een kleinere meeuwensoort). Ook waren we getuige van een luchtduel tussen een Buizerd en 2 Zwarte Kraaien. ‘Terug van weggeweest’ zong de Zwartkop uit volle borst en ook de Tjiftjaf riep zijn eigen naam. Op deze zaterdag hebben we geen jonkies gezien. Wel een nest van een paartje Meerkoeten; zij doen niet zo aan verstoppertje spelen. Er dobberden diverse mannetjes van de Wilde Eend (2 dagen later zag ik elders een vrouwtje met 8 pijltjes - pijltjes zijn pas geboren eendjes). Futen zien we onderweg best vaak. De Fuut met de grootste en mooiste kraag is het mannetje. Altijd weer een leuk spelletje wie een Fuut het eerste ziet na een onder-water-visvangst-actie. Een paar levels hoger is het ontdekken van de verstopplek van de Haas.

Typisch dezelfde hommelsoort zagen we regelmatig vliegen. De Witte dovenetel stond regelmatig op het menu. Waarschijnlijk was het de Weidehommel en beslist – nog – niet de bekende Aardhommel.

foto @ Jan Kees Hoek

foto @ Arie Sonneveld

De Els, die we wat beter hebben bekeken, had al kleine, verse blaadjes. De oude propjes hingen er nog aan. Overal zag je een klein, blauwzwart kevertje met een mooie glans (fluorescerend) namelijk het Elzenhaantje. Die malse blaadjes stonden op hun menu. De Els overleeft dat wel hoor.

foto @ Arie Sonneveld

Ellen had een veldmicroscoop bij zich. Sommige kinderen hebben daar van genoten.

Vandaag was er ook een plantenruilbeurs onder regie van Ina. Een aantal Rangers heeft een plantje mee naar huis genomen. Vooral de Aardbeien-stekjes waren in trek. Alle kinderen kregen een mini-Paardenkastanje-boompje mee naar huis. Veel oude kastanjes waren in onze voortuin ontkiemd. Ook mochten ze tien Zonnebloempitten meenemen om thuis in de grond te stoppen.

Graag willen we de catering bedanken voor de goede zorgen.

Op zaterdag 30 mei gaan we ‘Samen vogels kijken’; noteer alvast deze datum in je agenda.

Tekst: Gert Jansen