Elk jaar wordt er bij de Rotta Rangers één zaterdag besteed aan het maken van een praktisch hulpmiddel voor natuurbeschermers. In voorgaande jaren werden er nestkastjes, voederhuisjes en natuurlijk ook onderkomens voor vlinders en bijen in elkaar geknutseld en overal in de omgeving opgehangen.

Dit jaar stond er een plantenpers op het programma. Iets heel anders want die hang je natuurlijk niet buiten op maar die kun je vooral binnen gebruiken. Zaterdag 22 november gingen de Rangers aan de slag. De houtexperts van Rotta hadden weer gezorgd voor een groot aantal bouwpakketten. Eigenlijk zag het  er allemaal best eenvoudig uit. Maar dat leek maar zo! Het venijn zat deze keer echt in de staart . Er moesten met de figuurzaag verschillende bladeren uitgezaagd worden om aan de buitenkant op de plantenpers te plakken. Dat leverde nogal wat zweetdruppeltjes op!

Ook de zaagjes begaven het af en toe onder hoge druk. Maar met de deskundige hulp van de aanwezige experts, een paar handige vaders en (af en toe) de decoupeerzaag kwam iedereen er toch uit. De persen werden gelijk in gebruik genomen want in deze tijd van het jaar leveren de planten en de bomen rondom het Trefpunt natuurlijk genoeg materiaal op om prachtige gedroogde bloemen en bladeren te maken.

Mooi materiaal voor allerlei  leuke toepassingen zoals schilderijen, boekenleggers en misschien zelfs een boekje waarin je gedroogde bladeren kunt bewaren met de namen er bij geschreven. De foto’s laten zien hoe dat allemaal in z’n werk ging en wat het resultaat was. Iedereen kon trots naar huis met een echte plantenpers!  

Foto's: Jaap van Lien, uitgezonderd de onderste foto (Piet Mulder)