Verslag van de 'middag-editie'.

Twaalf Rangers luisterden met volle aandacht naar Carlo, die een schitterend inleidend verhaal hield over paddenstoelen. Aan de hand van mooie foto’s en tekeningen op het 'powerpoint'scherm vertelde Carlo alles over de hoed en de rand, sporen, plaatjes of lamellen, gaatjes, draden (mycelium); kortom alles passeerde de revue.

Er werden door de Rangers ook de nodige vragen gesteld. Goed hoor!!!  En toen op pad. Er ging ook een man mee van 94. Hij had in ‘Aves Visum’ gelezen dat de Rotta-Rangers vandaag een paddenstoelentocht hadden. Bij het hek voegden zich nog twee Rangers bij de club. 

© Piet Mulder

© Gert Jansen

 

© Gert Jansen

De tocht begint voorbij onze eigen parkeerplaats. De Rangers vinden veel paddenstoeltjes onder andere een Schorszwam, Meniezwammetjes op een paaltje, Geweizwammetjes, een gelei-achtige Gele trilzwam op een boom en natuurlijk de alom bekende Inktzwam. De Rangers zoeken een stokje en dopen dat in 'de inktpot' en ze schrijven hun naam met echte (natuur)inkt op een blaadje. Eén van de Rangers vindt een mooie heksenkring. De heksen zien we niet meer, die zijn verdwenen.

Ben laat twee verkleurde bladeren zien. De boom heeft al het bladgroen teruggenomen en de bladeren zijn nu oranje, geel, rood en bruin. De boom heeft de bladeren niet meer nodig en laat ze gewoon vallen: herfst. We zien Klein en Groot hoefblad. Bij deze planten komen eerst de bloemen en dan pas de bladeren. Het blad van het Groot hoefblad kun je gebruiken als paraplu of als zonnescherm.

Op diverse bomen met gladde stammen zien we mooie witte en oranje Korstmossen. De bekertjes, waarin de sporen zitten, zijn duidelijk te zien. Kleefkruid en Klitten blijven aan je kleren of aan een vacht van een dier 'plakken'. Zo worden de zaadjes van die planten verspreid. Een sloot zit vol Kroos, allemaal heel kleine drijvende blaadjes met worteltjes in het water. Eenden slobberen van dat Kroos. We zien nog wat Elzenpropjes, lege en volle. Puttertjes zijn gek op die zaadjes in de Elzenpropjes.

We vinden ook diertjes: een Wants, een Elzenhaantje (een keversoort), een Bruine Kikker, vier rupsjes op een paddenstoel. Een Springstaartje heeft al het groen van een blad opgegeten. Wat overblijft is een heel fijn rasterwerk van nerfjes, net kant. Onder een stuk schors vinden we Pissebedden en andere kriebelbeestjes. Nou, je ziet wat een wandelingetje allemaal met zich meebrengt. Na afloop trakteerden Wil en Lenie ons op drinken en een koekje. Dames, bedankt.

De ochtend-editie met 13 Rangers leek veel op de door Piet Mulder verslagen middag-editie. Ieder verslag is een globale samenvatting van wat we onderweg tegenkomen. Je ziet zo veel: ook verslaglegging is ‘keuzes maken’.

En de Rangers kregen als afsluiting een loepje mee met de tekst:
       natuurlijk - weer - WELKOM in 2015
             kinderwerkgroep Natuur- en Vogelwacht Rotta

Tekst: Piet Mulder en Gert Jansen


© Gert Jansen


© Piet Mulder