Voor zaterdag 14 december hadden zich maar liefst 23 Rangers opgegeven, maar 4 kinderen konden jammer genoeg niet komen.
Bij binnenkomst vertelde Astrid aan iedereen dat Carlo dit keer voor het laatst meehielp bij de Rangers… Carlo kreeg als dank van de Jeugdwerkgroep twee bioscoopbonnen en Astrid maakte als herinnering een leuke fotocollage van de afgelopen jaren. Die hangt thuis vast al aan de muur.
Daarna kwam Carlo aan het woord. Traditiegetrouw doen we in december, de laatste bijeenkomst van het jaar, iets met onze handen. Vandaag stond het bouwen van een nestkast voor koolmezen op het programma. Bovendien was er ook gelegenheid om een pindasnoer voor de tuinvogels te rijgen.
 
© Astrid
Carlo vertelde over nestkasten. Hij had ook een bouwtekening aan de muur gehangen en liet zien waar je op moest letten. En, waarom hang je een nestkast op? Er zijn twee belangrijke antwoorden en de Rangers wisten ze allebei. Ten eerste om de vogels gelegenheid te geven om te broeden en hun jongen groot te brengen. Maar ten tweede ook om in de winter te kunnen schuilen. Er zijn foto’s bekend waar wel 5 koolmezen in één nestkastje zaten en elkaar warm hielden in de winter. Daarom is het belangrijk dat je na het broedseizoen alles uit het nestkastje haalt en het goed schoonmaakt met warm water. Dat kan prima in september.

Ook liet Carlo zien dat elke soort vogel zijn eigen nestkast wil hebben. Zo is het voor de koolmees een gesloten kastje met een vlieggat van 32 mm. We zagen ook een bosuilenkast en een steenuilenkast. In die laatste was een labyrint gemaakt achter het vlieggat. Het uiltje kan daar wel doorheen om in zijn kast te komen en de jongen te verzorgen, maar een boommarter en een kauw lukt dat niet. Slim hé? Er was ook een kast voor de kerkuil, die wordt in een boerenschuur opgehangen.
Al deze speciale kasten kunnen worden besteld door boeren of mensen met een grote tuin en worden gemaakt door leden van de donderdag werkgroep van Rotta. Genoeg over kasten.
 
© Helene
Alle Rangers kregen schroeven en een bouwpakket dat door Carlo helemaal was voorbereid. Omdat iedereen zijn eigen schroevendraaier had meegenomen, werd er driftig op los geschroefd. Het begon al snel op een nestkastje te lijken. Hier en daar moest wat overnieuw gedaan worden of iets aangepast, maar toen het drinkpauze was, stonden er 19 kastjes te pronken!
Toen was het tijd om de pindasnoeren te rijgen. Alle Rangers kregen van Ben een pakketje met pinda’s en een rijgdraad en ze gingen aan de slag. Met de handige prikpen werden gaatjes in de pinda’s gemaakt waarna ze aan het ijzerdraad werden geregen. Ook zaten er Rangers stilletjes te tekenen. Dat stond niet op het programma. Of wel?
 
 
© Ben
Toen de ouders de Rangers kwamen halen, werd Carlo door Ben naar voren geroepen. Natuurlijk omdat dit voor Carlo de laatste bijeenkomst was geweest! Ben kent Carlo al het langste van alle begeleiders en hij was dus de aangewezen persoon om hem nog eens extra te bedanken en hem de “stiekem”, door de Rangers gemaakte tekeningen te overhandigen. Na 6 ½ jaar met veel plezier met ‘zijn’ Rangers alles te hebben beleefd is het nu tijd voor Carlo om weer andere dingen te gaan doen. Hij vertelde dat hij altijd veel plezier heeft gehad bij de Jeugdactiviteiten en bedankte voor de leuke tijd samen. Natuurlijk gaat hij jullie missen!
 
© Ben
Oh ja, de kastjes kunnen jullie licht schuren en even schilderen met tuinbeits of wat er nog op voorraad is in de schuur. We wilden dat wel doen tijdens het maken, maar ik denk dat de autostoel onder de groene vlekken zou komen. Dus probeer het thuis even te schilderen. Hang het kastje op met de vliegopening naar het oosten of zuidoosten. Als je het binnenkort doet hebben je vriendjes er deze winter al plezier van.
Maar… vandaag waren er ook twee Rangers: Tessa en Isis voor het laatst. We kregen een heerlijke doos Merci cadeau om te trakteren... Alleen we weten niet of het heerlijk was want we zijn helemaal vergeten om het uit te delen. Dat houden jullie tegoed voor januari!
En… vandaag kregen we ook bezoek van Sido, hij had schroevendraaiers meegenomen om de Rangers helpen met hun nestkastjes. Maar kwam ook om te kijken of hij misschien vaker wilde helpen als vrijwilliger bij Rotta Jeugd! Wie weet gaan we hem vaker zien.
En… doen jullie nog mee met de nationale tuinvogeltelling? Op 24, 25 en 26 januari mag je tellen. Bijzonderheden kun je op internet vinden op: Nationale tuinvogeltelling..
 
Namens de hele kinderwerkgroep wens ik jullie fijne kerstdagen en jaarwisseling en een Natuurlijk mooi 2020.
 
Verslag: Carlo en Astrid