Wat een warme gezelligheid in het Trefpunt van Rotta op woensdagmiddag 28 maart.

Op deze druilerige, natte middag kwamen 10 Kapoentjes met hun opa, oma, papa of mama samen om spelenderwijs iets te leren over de lente. We beleefden de lente met de Kapoentjes voor het eerst binnen, want het bleef maar regenen. Dat was wel een beetje jammer.

Even in alle rust beginnen © Mieke

Gert begon met de vraag wat lente nu eigenlijk is, want het leek buiten wel herfst. Wat zie je dan buiten veranderen? En wat zagen we op de foto? Lichtgroene kleur van kleine nieuwe blaadjes, een blauwe lucht en nog veel kale bomen. Maar wat zagen we daar? Een nest! Die kan je natuurlijk nu wel goed zien zitten! Er kwam een aantal wilgen voorbij, zoals een treurwilg (zeer ‘kundig’ uitgebeeld), een knotwilg en een schietwilg. De ‘katjes’ aan de wilgentakken zijn heel zacht, net fluweel. En als de takken van een knotwilg er afgehaald worden dan heet dat knotten. Met die lange buigzame takken kun je hele leuke dingen maken en bouwen. Zo is ook Rotta’s eigen wilgwam gemaakt op het veldje naast de parkeerplaats. Helaas regende het te hard om er deze keer heen te gaan.

Soms zie je nu al hommels. Wat zijn hommels eigenlijk groot en wat lijken ze zacht, net als een wilgenkatje. De kikkers en hun kikkerdril werden getoond en zo kon je goed het verschil zien met de eitjes van een pad: padden hebben een soort ketting, een paddensnoer, en kikkers een soort wolk met kikkerdril. Heel mooi!

Als je nu goed in de berm of op de grond kijkt, zie je misschien al bloemetjes. “Hé, dat lijkt wel een paardenbloem”. Maar deze gele bloeier is klein hoefblad. Ook speenkruid en madeliefjes komen voorzichtig hun kopje laten zien. En wat een mooie foto was dat van die verliefde futen! Zo leken hun nekken wel samen op een hart. De lentekriebels spatten van het scherm af.

Pluistafel 1 © Yvonne

Pluistafel 2 © Gert

Pluistafel 3 © Gert

Hoogste tijd voor een spannende opdracht! Soms komen er hier in de buurt ook wel eens uilen voor zoals de ransuil en als je geluk hebt de kerkuil (met een hartjesgezicht). En uilen eten vooral muizen. Maar wat hadden ze nu toch verzameld? Iets bijzonders, maar het leek wel een beetje op poep. Een emmertje vol met braakballen van uilen!

Bijna alle onderdelen van een muis tussen de haren gevonden © Yvonne

‘Wow, dat is cool!’ En die mochten de Kapoentjes zelf uit elkaar gaan pluizen als echte detectives. Wat kom je nu allemaal tegen in zo’n braakbal? Nou vooral heel veel haar en veel soorten botjes. Sommige Kapoentjes gingen meteen gretig aan de slag, terwijl anderen het eerst maar een beetje vies vonden. Uiteindelijk zat iedereen lekker te pluizen en kwamen er allerlei botjes en schedeltjes tevoorschijn. Het was net een puzzeltje. Als het botje leek op een botje op het plaatje dan mocht je het inkleuren op het werkblad. En zo kon je wel een hele muis bij elkaar puzzelen.

Waar zijn die paaseitjes nou verstopt? © Mieke

Weer een eitje gevonden © Ben

Na al dat harde werk was het tijd voor een lekker drankje en een kaakje. Hmmm…… en er waren ook nog paaseitjes verstopt. Het was leuk om met z’n allen paaseitjes te zoeken en natuurlijk op te eten. Eindelijk een moment om wat energie kwijt te raken. Het was een vrolijk gebeuren.

Iedereen is geslaagd en krijgt een pluisdiploma © Mieke

En als kers op de taart kregen alle Kapoentjes ook nog een mooi pluisdiploma omdat ze zo hun best hadden gedaan! Ook een moestuintje van AH ging er mee naar huis. Het was een gezellige en leuke middag ondanks het natte weer.

Tot over 3 maanden, Kapoentjes! En dan gaan we echt naar buiten! – weer of geen weer!
Zetten jullie woensdag 13 juni alvast in de agenda?

Verslag: Esmeralda

Eén van de leuke reacties achteraf:
Wij vonden onze eerste ervaring met de Kapoentjes top! Waanzinnig leuk om uilenballen uit te pluizen! Jullie hebben ons een warm welkom gegeven! Wij komen zeker terug en overwegen serieus om lid van Rotta te worden (moet je zeker doen). Bedankt!
De moeder van Rueben